Aktuelno 46

07.08.2024.

19:10

Vozači u dilemi: Električni automobili – da ili ne VIDEO

Broj električnih automobila u Evropskoj uniji duplo je veći u odnosu na prošlu godinu. U Srbiji je sa druge starne, slika drugačija.

Izvor: B92.net

Vozači u dilemi: Električni automobili – da ili ne VIDEO
Fiat

Podeli:

U odnosu na ceo vozni park koji broji skoro tri miliona vozila u našoj zemlji samo jedan odsto čine automobili na struju.

Iz Evropske unije godinama u nazad stižu poruke da su vozila sa pogonom na baterije budućnost. Dobre strane su stabilnost u vožnji, manje zagušenja na putevima i smanjen broj nesreća i, kao najvažnija prednost, dobrobit za životnu sredinu.

Fiat

Tu su i loše strane- visoke cene, domet, vreme punjenja baterije i popravke. U skladu sa tim i mišljenja vozača u Srbiji su
podeljenja.

U kratkoj anketi TV Prva čuli su se razni argumenti za i protiv:

"Kupila bih e-auto ako to utiče da se smanji zagađenje okoline."

"Nikada u životu ne bih kupio e-automobil, to je stara tehnologija i tu je završena priča sa tim. Hibrid da, električni nikad." 

"Nikada, zato što je ograničenog dometa."

"Isključivo zbog uštede... za vožnju."

"Naravno da je dobro za sredinu, za vožnju, za sve..."

Fiat

Kada je reč o državama članicama EU, Danska je zemlja u kojoj električni automobili čine više od 7 odsto svih putničkih vozila, prate je Švedska i Holandija. Najniži udeo zabeležen je na Kipru, Grčkoj i Poljskoj, u sva tri slučaja po 0,2 odsto.

"Što se tiče naše zemlje, precizan podatak imamao za kraj februara kada je u Republici Srbiji bilo registrovano 2.699 električnih automobila", kaže Boris Ćorović, iz Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova.

Činjenica koja zabrinjava potencijalne kupce električnih automobila je što u Srbiji, broj punjača za njih nije dovoljan. Bez dobre infastrukture nema ni omasovljenja tih vozila.

Stellantis fabrika u Kragujevcu

Fabrika u Kragujevcu, koja je proizvela prve primerke električnog automobila (Fiat Grande Panda) u Srbiji igra ključnu ulogu u povećanju tražnje za električnim vozilima u našoj zemlji. Uskoro će prvi modeli biti testirani na ulicama ovog grada.


Problem visokih cena električnih automobila mogla bi da reši pomoć države. Kako je ranije najavljeno za svaki kupljeni električni automobil građani će dobiti stimulans od 5.000 evra.

Pogledajte ceo prilog TV Prva o ovoj temi:

Izvor: prva

Podeli:

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: