Aktuelno 5

07.08.2024.

12:33

Da li umete da se parkirate na uzbrdici? VIDEO

Parkiranje na uzbrdici mnogi vozači ne koriste toliko nakon što završe autoškolu, pa stoga evo kratkog podsetnika na ono što bi moglo da vam bude korisno.

Izvor: Indeks

Da li umete da se parkirate na uzbrdici? VIDEO
Shutterstock/Roman Sigaev

Podeli:

Automatski menjač

Ono što je pre par godina bila retkost, danas je uobičajena stvar. Automatski menjači su se odomaćili, a uprkos teoretski istom principu parkiranja, postoje razlike. Nakon što ste sigurno uparkirali, obavezno stavite ručicu menjača u položaj P i potom pritisnite dugme parkirne kočnice. Ako to zaboravite, gašenjem motora parkirna kočnica će biti automatski aktivirana. 

Ovde svakako valja pripaziti ako vozite auto koji ne poznajete dovoljno. Moguće je da ima jaku prvu brzinu, kao kod prethodne generacije Dacije Duster, čiji je automatski menjač prilagođeniji terenu nego parkiranju na kosini. 

Manuelni menjač 

Kod automobila sa manuelnim menjačem tehnologija je jednostavnija, ali angažman vozača veći. I ovde je potrebno aktivirati parkirnu kočnicu, a potom ubaciti menjač u stepen prenosa suprotan tendenciji gibanja vozila. 

Dakle, ako prednji kraj gleda prema dole (nizbrdica), ubacujete u rikverc, a ako gleda uzbrdo, ubacite u prvu brzinu. Time se poništavaju gravitacione sile pa će, ako otkaže kočnica, motor sprečiti kretanje vozila. 

Dodatna bezbednost

Ono što smo učili u autoškoli važi i dalje - nije loše okrenuti točkove tako da u slučaju popuštanja kočnica auto zaustavi ivičnjak, a tu je od pomoći i kamen ili nešto drugo što će zaustaviti kretanje vozila.

Kretanje na uzbrdici

Tokom leta, kretanje na uzbrdici je osetno lakše. Podloga nije klizava, pa će i auto lakše krenuti. Pravilo je uvek isto - prvo zategnemo ručnu kočnicu, stavimo ručicu menjača brzina u prvu brzinu i držimo papučicu kvačila stisnutu.

Potom dodajemo gas i popuštamo kvačilo do tačke u kojoj dolazi do prenosa sile. I ono bitno - pre kretanja ne zaboravite da uključite pokazivač smera i proverite da li je bezbedno.

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: