Aktuelno 6

14.03.2024.

18:00

Evropska unija poslala drugu opomenu Hrvatskoj

Evropska komisija je pozvala Hrvatsku i još nekoliko zemalja članica da primene pravila EU o korišćenju vozila za putni prevoz tereta koja unajmljuju bez vozača.

Izvor: Tanjug

Evropska unija poslala drugu opomenu Hrvatskoj
Shutterstock/Adam Radosavljevic

Podeli:

Obrazloženo mišljenje je Evropska komisija uputila Hrvatskoj, Španiji, Kipru i Luksemburgu, kao i Poljskoj i Sloveniji jer, kako se navodi, "nisu obavestili" o nacionalnim merama za prenošenje pravila EU o korištenju vozila unajmljenih bez vozača za putni prevoz tereta.

Direktivom o kojoj je reč, EU želi da pomogne preduzećima poduzećima da ostvare korist od korišćenja unajmljenih vozila, na primer tako što se dozvoljava korišćenje vozila unajmljenih u drugoj državi članici.

Ovo bi, dodaje se, preduzećima konkretno olakšalo da zadovolje kratkoročna, sezonska ili privremena razdoblja visoke tražnje, ili da zamene neispravna ili oštećena vozila, obezbeđujući pritom usklađenost s potrebnim sigurnosnim zahtevima kao i primerene radne uslove za vozače.

Države članice morale su do 6. avgusta prošle godine da donesu mere za usklađivanje sa zakonodavstvom EU, pa je Komisija onima koje nisu to uradile uputila kritike, a one imaju dva meseca da odgovore i preduzmu odgovarajuće mere. U protivnom Komisija može da prosledi predmet Sudu Evropske unije.

Postupak povrede prava EU ima tri koraka. Prvi je slanje službene opomene, a ako se stvar ne reši tom opomenom, šalje se obrazloženo mišljenje u kojem se traži da se osigura usklađenost sa zakonodavstvom Unije.

Ako država članica ni tada ne sarađuje, Komisija može uputiti predmet Sudu Evropske unije. Većina slučajeva, međutim, reši se pre upućivanja Sudu, prenela je Hina.
 

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: