Aktuelno 19

05.08.2024.

15:09

Za koje zemlje su vam potrebni zeleni karton i međunarodna vozačka dozvola

Sezona godišnjih odmora i dalje traje, ali i dalje nam vrlo često na pamet padne kada putujemo van granica Srbije, u kojoj zemlji su nam potrebni zeleni karton, odnosno međunarodna vozačka dozvola.

Autor: B92

B92
Za koje zemlje su vam potrebni zeleni karton i međunarodna vozačka dozvola
Shutterstock/KSCHiLI

Podeli:

S obzirom da se ne tako retko dešava da to zaboravimo, u narednim redovima ćemo vam objasniti za koje zemlje treba zeleni karton, odnosno međunarodna dozvola i na kojim mestima možemo do tih dokumenata i šta nam je od papira potrebno.

Šta je zeleni karton?

Brojni građani Srbije putuju za Grčku preko Severne Makedonije, a pošto je za tu zemlju neophodan zeleni karton, pojasnićemo vam o čemu se radi.

Zeleni karton je dokument koji potvrđuje da vozilo ima važeće osiguranje u slučaju međunarodnog putovanja. Zvanični naziv ovog dokumenta je "Međunarodna karta osiguranja od automobilske odgovornosti," ali je poznatiji kao zeleni karton zbog zelene boje.

Ovaj dokument je neophodan kada vozilo prelazi granice određenih zemalja kako bi se osiguralo da vlasnik vozila ima minimalno potrebnu pokrivenost osiguranjem u slučaju saobraćajne nezgode u stranim državama, odnosno van teritorije Srbije.

Zeleni karton važi u državama koje su članice sistema "zelene karte," koji obuhvata većinu evropskih zemalja, kao i nekoliko drugih.

Drugim rečima, zeleni karton predstavlja okaz o postojanju osiguranja koje je u skladu sa zakonima i regulativama zemlje u koju se ulazi, što omogućava vozačima da bezbedno i legalno putuju u inostranstvo i van granica Srbije.

U kojim zemljama je zeleni karton neophodan?

Zeleni karton nije potreban u većini zemalja, ali u Severnoj Makedoniji, kroz koju često defiluju automobili sa srpskim registarskim tablicama tokom sezone letnjih godišnjih odmora je neophodan. Donosimo vam listu država gde je zeleni karton obavezan.

* Ukrajina
* Moldavija
* Turska
* Izrael
* Iran
* Albanija
* Tunis
* Maroko

Gde izvaditi zeleni karton za automobil?

U međuvremenu su se promenila pravila gde biste mogli da kupite, odnosno da izvadite zeleni karton za automobil. Ranije ste mogli to da uradite u AMSS-u, ali to više nije slučaj. Stoga, zeleni karton možete da izvadite, odnosno da kupite u osiguravajućoj kući čiju polisu obaveznog osiguranja imate.

Zeleni karton, inače, plaća se 2.000 dinara.

Šta je potrebno za zeleni karton?

Sa vađenje zelenog kartona neophodna su vam dokumenta. Naime, potrebni su vam polisa obaveznog osiguranja od auto-odgovornosti na uvid, kao i saobraćajna dozvola.

Kako se vadi zeleni karton?

Pošto u osiguravajućoj kući gde vam je osiguran automobil predate sve što vam je neophodno za zeleni karton i platite iznos od 2.000 dinara, dobijate zeleni karton.

Treba napomenuti da zeleni karton važi do isteka police obaveznog osiguranja. To znači da, ukoliko vam je auto registrovan još, primera radi, šest meseci, i vi sada izvadite zeleni karton, on će važiti do isteka registracije, odnosno takođe šest meseci.

Međunarodna vozačka dozvola

Međunarodna vozačka dozvola (MVD), odnosno internacionalna vozačka dozvola predstavlja međunarodno priznati prepis nacionalne vozačke dozvole, koji se izdaje na osnovu Međunarodne konvencije o saobraćaju na putevima.

MVD se izdaje državljanima Republike Srbije i stranim državljanima koji poseduju važeću vozačku dozvolu izdatu u Republici Srbiji. Strani državljani prilikom podnošenja zahteva za izdavanje MVD, prilažu i dokaz o boravku ili prebivalištu u Republici Srbiji.

MVD se ne može izdati na osnovu probne vozačke dozvole. MVD se štampa na srpskom, francuskom, engleskom, španskom, ruskom i nemačkom jeziku. Kao prepis nacionalne dozvole, MVD i nacionalna vozačka dozvola mora da se nose zajedno, u kompletu.

Da li je potrebna međunarodna vozačka dozvola?

S obzirom da zemlje imaju različita pravila, razlikuju se pravila u kojim zemljama je građanima Srbije neophodna međunarodna vozačka, odnosno internacionalna vozačka dozvola.

Međunarodna dozvola za Grčku

Grčka je promenila propise za vozače iz Srbije, tako da međunarodna dozvola za Grčku nije potrebna.

Međunarodna dozvola za Severnu Makedoniju

Takođe, međunarodna dozvola za Severnu Makedoniju nije potrebna, ali vam je potrebno da uz sebe imate zeleni karton.

Međunarodna vozačka dozvola - Crna Gora

Ukoliko putujete automobilom u Crnu Goru, nije van potrebna međunarodna vozačka dozvola.

Međunarodna vozačka dozvola u BiH

Vozačima u Srbiji, koji putuju automobilom u Bosnu i Hercegovinu (BiH), nije potrebna međunarodna vozačka dozvola za vreme privremenog boravka ili u tranzitu.

Međunarodna vozačka dozvola - Španija

Za odlazak automobilom u Španiju, potrebna vam je međunarodna vozačka dozvola.

Međunarodna vozačka dozvola u Mađarskoj

Za razliku od Španije, mađarske vlasti priznaju vozačku dozvolu iz Srbije, tako da vam ne treba međunarodna vozačka dozvola.

Međunarodna dozvola za Rusiju, Nemačku, Holandiju i Švajcarsku

S obzirom da naši vozači često putuju automobilom u ove zemlje, treba napomenuti da su za Rusiju, Nemačku, Švajcarsku i Holandiju neophodno da imate međunarodnu vozačku dozvolu.

Gde se vadi međunarodna vozačka dozvola

Međunarodna vozačka dozvola vadi se u Automotosavezu Srbije i to na lični zahtev i uz prisustvo vozača. Zahtev se popunjava lično na mestu izdavanja internacionalne vozačke dozvole.

Od dokumenata, potrebna su vam sledeća dokumenta:
* važeća lična karta (na uvid)
* važeća vozačka dozvola izdata u Republici Srbiji – fotokopija i original na uvid
* dve fotografije dimenzije 45 x 35mm
Takođe, na oficijelno stranici AMSS-a se navodi da podaci o mestu prebivališta u vozačkoj dozvoli i ličnoj karti moraju da budu identični.

Međunarodna vozačka dozvola važi tri godine od datuma kada je taj dokument izdat, osim u slučaju kada nacionalna vozačke dozvola ističe pre tog roka. U tom slučaju, internacionalna vozačka važi do datuma isteka srpske vozačke dozvole.

Koliko se čeka za izdavanje međunarodne vozačke dozvole?

Ukoliko imate i priložite sva potrebna dokumenta za izdavanje međunarodne vozačke dozvole, obrazac se izdaje odmah i sve se završava u jednoj poseti poslovnici AMSS.

Koliko košta međunarodna vozačka dozvola?

Naknada za izdavanje MVD iznosi 2.000 dinara i uplaćuje se na licu mesta.

Uz naknadu, lice koje podnosi zahtev za međunarodnu vozačku, mora da priloži dokaz o uplati republičke administrativne takse u iznosu od 950,00 dinara (za zahtev 330 dinara i 620 dinara za izdavanje MVD) u skladu sa tarifnim brojem 40 Zakona o republičkim administrativnim taksama.

Dokaz je uplatnica na ime fizičkog lica koja se čuva u arhivi AMSS.

Račun primaoca je: 840-742221843-57, a u rubrici “primalac” potrebno je staviti “Republika Srbija”, a poziv na broj se razlikuje u zavisnosti od opštine u kojoj se izdaje dozvola, navodi se na sajtu AMSS-a.

Podeli:

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: