Aktuelno 89

05.08.2024.

8:35

Vozači u Srbiji, oprez: Stižu nova pravila

Između ostalog, zabraniće se preticanje kamionima na auto-putu.

Izvor: Blic/ Nikola Tucović

Vozači u Srbiji, oprez: Stižu nova pravila
Nenad Ćosić

Podeli:

Načelnik Uprave saobraćajne policije Vladan Nikolić u intervju za Blic istakao je da je na našim putevima u dosadašnjem delu godine nastradalo 257 lica.

Nikolić navodi i da je telesne povrede zadobilo oko 10.000 ljudi i da je čovek i dalje glavni uzročnik nesreće na putevima.

"Do ovoga trenutka na našim putevima od početka godine život izgubilo 257 lica i to je broj koji je na nivou prošlogodišnje statistike. Telesne povrede je zadobilo manje od 10.000 lica, odnosno negde 150 lica manje nego prošle godine. Ono što možemo da kažemo da je faktor čoveka najznačajniji i ono što mi moramo da radimo to je uticaj u tom smislu, naravno i na druge aspekte, putevi su takođe vrlo važni, ali faktor čoveka je najznačajniji i sve naše aktivnosti koje možete da pratite ovih dana su usmerene ka našim vozačima i apelima, propagandnim našim aktivnostima, edukativnim, informativnim ka njima, a naravno i onima koje se tiču represivnog delovanja policije", kaže Vladan Nikolić iz Uprave saobraćajne policije.

Bahato ponašanje mladih vozača - zbog izazova na društvenim mrežama

Sve više mladih koji zbog izazova ili trendova koje vide na društvenim mrežama počnu da se ponašaju bahato na putevima, a Vladan Nikolić potvrđuje da postoji problem sa mladim i neiskusnim vozačima.

"Ja nikako ne bih sve mlade okarakterisao kao bahate. To je tačno da problem mladih i neiskusnih vozača postoji svuda u svetu, pa i kod nas. Mi smo se time bavili i kroz regulativu. Vi znate da mladi i neiskusni vozači, to jeste oni koji imaju probnu vozačku dozvolu, imaju značajna ograničenja, jača ograničenja nego drugi vozači. Sa time je javnost već upoznata, ali tačno je to da kod njih se često javlja nesklad između mogućnosti prohteva i mi vrlo često naše aktivnosti usmeravamo upravo ka lokacijama, ka mestima gde se mladi okupljaju", kaže Nikolić.

Najavljene izmene zakona

Ministar saobraćaja Goran Vesić najavio je izmene u zakonu o bezbednosti saobraćaja, između ostalog, zabraniće se preticanje kamionima na auto-putu i ograničenje jačine motora vozačima ispod 25 godina.

Nacrt novog zakona trebalo bi da bude gotov za četiri meseca, ističe Nikolić.

"Prvo je obrazovana radna grupa za donošenje novog zakona koja u naredna četiri meseca treba da iznese novi nacrt zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima i tu će biti analizirane sve dosadašnje mere i biće uzete u razmatranje svih relevantnih predlozi za unapređenje saobraćajnog sistema", kaže Nikolić.

Sezona godišnjih odmora je u punom jeku, unutar gradova ima manje saobraćaja, ali na regionalnim putevima i autoputevima situacija je drugačija. U toku je i kampanja "Vozi odmoran", koja ima za cilj da skrene pažnju svim učesnicima u saobraćaju na važnost bezbedne vožnje.

"Mi smo došli do jednog podatka da od 17. do 27. jula je promet vozila na našim putevima prešao milion, znači, preko tri miliona putnika mesečno. To su sada okolnosti koje uz druge okolnosti kao što je vrućina, pad koncentracije i ostale dovode do problema u saobraćaju, do povećanog broja saobraćajnih nezgoda. Turistička sezona je period kada imamo najviše stradanja, u tom periodu se dešava da imamo i dva poginula dnevno. Mi smo pokrenuli kampanju pod nazivom 'Vozi odmoran', gde smo na više načina pokušali da priđemo našim i stranim učesnicima u saobraćaju u našoj zemlji i da ih zamolimo da obrate pažnju na to, da poštuju propise, ali i da im damo neke preporuke da krenu na put odmorni, da se odmaraju na svaka dva sata i da doprinesu i svojoj i tuđoj bezbednosti", kaže Nikolić za Blic TV.

Podeli:

89 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: