Aktuelno 5

04.08.2024.

13:00

Ove stvari nikako ne ostavljajte u automobilu na suncu

Vazduh u kabini može da bude na 65 stepeni Celzijusa. Ali, površine koje su na direktnom udaru sunca mogu da budu mnogo, mnogo vrelije.

Izvor: Polovni automobili/Dragan Romčević

Ove stvari nikako ne ostavljajte u automobilu na suncu
Shutterstock/Marc Bruxelle

Podeli:

Znamo da u kabini automobila ostavljenog na suncu može da se razvije neverovatno visoka temperatura.

Zato u automobilu na parkingu bez ikakve senke ne ostavljate određene predmete, pošto mogu bukvalno da eksplodiraju, upozorava sajt Polovni automobili.

Kolika temperatura može da se razvije u kabini vozila na suncu?

Obavljana su razna merenja i rezultati su zastrašujući. Recimo, ako je napolju 35 stepeni Celzijusa, u automobilu lako može da bude čak 65 stepeni, a u nekim slučajevima može da dostigne i 70 stepeni!

Nije samo temperatura vazduha u kabini problem

Da, vazduh u kabini može da bude na 65 stepeni Celzijusa. Ali, površine koje su na direktnom udaru sunca mogu da budu mnogo, mnogo vrelije.

Na primer, volan, sedišta (naročito crna kožna) i površina prednje konzole ispod šoferke mogu lako da dostignu čak 85 stepeni Celzijusa, što je temperatura dovoljna da izazove opekotine!

E sad, zamislite da u toj kabini ostavite neki predmet na direktnom udaru sunca. To može da bude veoma opasno.

1) Upaljač - lako može da eksplodira. Desilo se mnogo puta, čak i kada nije bio direktno izložen sunčevim zracima, ali je auto dovoljno dugo bio na suncu. Ovo nije urbana legenda, ovo se zaista dešavalo.

2) Mobilni telefon - idete u obližnji kafić iz kojeg vidite auto tako da niste zabrinuti zbog krađe, a mobilni ste ostavili u autu da se puni, ili ste ga zaboravili ili jednostavno ne želite da vas neko uznemirava... 

Problem je u tome što litijum-jonske baterije ne vole ekstremno visoke temperature - ne kažemo da će da eksplodiraju ili da će da se zapale, ali mogu da pretrpe ozbiljna oštećenja i to naročito kad se dodatno greju zbog punjenja.

3) Tablet, laptop, "pametni" sat i bilo šta slično - problem je isti kao kod mobilnih telefona.   

4) Sprej bilo koje vrste - antiperspirant, antrirepelent (komarci, krpelji), sprej za zaštitu od sunca, dezodorans, osveživač vazduha - bilo šta! Ne treba ga ostavljati u vreloj kabini automobila, a naročito na direktnom udaru sunca.

Ne  mora da znači da će da eksplodira, ali postoji rizik. Ne govorimo o eksploziji na nivou ručne bombe - mada može da dođe do ozbiljnih oštećenja enterijera auta. Sprejevi su "čudne" stvari - mogućnost eksplozije zavisi od mnogo faktora. Svako ko ih je probijao raznim oruđima kao dete to zna.

Zavisi koliko potisnog gasa ima, koliko je debeo lim, kakav ventil imaju... 

5) Kozmetički proizvodi raznih vrsta - mogu iz čvrstog stanja da pređu u tečno ili iz tečnog u gasovito stanje i da budu veoma vreli pri čemu raste i pritisak - pa da se proliju ili probiju iz pakovanja... 

6) Gazirani sokovi - bez obzira da li su u limenci ili plastičnoj flaši, postoji mogućnost da eksplodiraju, možda "sami od sebe" a možda kad ih vi uzmete u ruku i slučajno promućkate dok ih ubacujete u kesu ili prenosni frižider, pošto tada može naglo da poraste pritisak u njima.

Druge stvari koje ne treba ostavljati u autu

1) Lekovi - neki lekovi pod uticajem visoke temperature mogu da promene karakteristike, praktično "ubiju" nekoga kome treba da se kontroliše krvni pritisak i slično.

2) Hrana - čokolada će da se istopi i pretvori u sivu bezličnu i bezukusnu masu, mnoge druge vrste hrane mogu čak da postanu i otrovne... Bolje je ne rizikovati.

Ne podcenjujte brzinu kojom kabina automobila može da se ugreje!

Rađeno je više testiranja, pri različitim temperaturama spoljašnjeg vazduha, kada je auto ostavljen na suncu - generalno, temperatura u kabini je u svakom testiranju iznenađujuće brzo rasla, bukvalno iz minuta u minut... 

Uostalom, ako ste ikada ostavili auto na suncu na bar 10-15 minuta, ovo ne bi trebalo da vas iznenadi.

Da li se crni automobili brže ugreju od belih?

Da - to je naučno dokazano još pre mnogo decenija. Međutim, to ne znači da se beli auto neće ugrejati na opasno visoku temperaturu nakon određenog vremena.

Koliko brzo i koliko će se ugrejati unutrašnjost automobila zavisi od više faktora

- spoljašnja temperatura
- boja automobila
- ugao pod kojim sunce udara u stakla i u koliko stakala
- koliku zaštitu od sunca stakla imaju (koliko su zatamnjena)
- boja enterijera

Tu su i drugi faktori, ali naveli smo samo najznačajnije.

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: