Aktuelno 4

04.08.2024.

15:30

Lamborghinijevo remek-delo: V8 sa 100 "konja" po cilindru

"Vrti se" do 10.000 o/min.

Izvor: B92.net

Lamborghinijevo remek-delo: V8 sa 100 "konja" po cilindru
Lamborghini

Podeli:

Za samo nekoliko dana, 16. avgusta, na Nedelji automobila u Montereju, u Kaliforniji, biće predstavljen naslednik Lamborghinija Huracan.

Huracan je postavio letvicu veoma visoko, s obzirom da je jedan od najuspešnijih modela u istoriji brenda.

Lamborghinijev novi model biće plug-in hibrid (PHEV), baš kao i Revuelto, iako ga italijanski brend radije naziva HPEV, što je skraćenica za elektrifikovano vozilo visokih performansi.

Naslednik Huracana, interno nazvan Project 634, imaće novi 4.0-litarski tvin-turbo V8 motor, koji je u potpunosti razvio Lamborghini, koji može da se vrti do 10.000 obrtaja u minutu i proizvodi 800 KS.

Lamborghini kaže da je ovaj motor potpuno drugačiji od onog koji se koristi u Urus SE (4.0 V8 tvin-turbo) koji se takođe koristi u modelima marki Porsche, Bentley i Audi.

Lamborghini

Novi V8 konstruisan je pod uglom od 90º i ima dva turbo punjača smeštena unutar V-bloka. Ovakvo postavljanje turbina smanjuje rastojanje protoka vazduha, što ima za posledicu brži odziv na pedalu gasa.

Benzinski motor proizvodiće maksimalnu snagu između 9.000 i 9.750 o/min. Kao pomoćnika imaće elektromotor smešten između V8 bloka i menjača, koji će dodati 150 ks i 300 Nm obrtnog momenta.

Spekuliše se da će na prednjoj osovini imati još dva elektromotora, tako da će automobil imati pogon na sva četiri točka, iako Lamborgini nije objavio zvanične informacije o tome.

Sa V8 motorom i zadnjim elektromotorom trebalo bi da nudi ukupno oko 900 KS maksimalne snage. Poređenja radi, najmoćniji Huracan je dostizao 640 KS.

Uz ove brojeve, očekuje se da će 0-100 km/h stizati za manje od 3 sekunde.

Što se tiče odlazećeg Huracana, proizvodnja će se nastaviti do decembra kako bi se pokrile sve prispele narudžbine.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: