Aktuelno 7

02.08.2024.

12:20

Neće više zavisiti od Kine: Vadiće važnu rudu sa dna okeana

Kina u potpunosti kontroliše lanac vrednosti električnih automobila, koji uključuje retke metale koji se koriste u baterijijama i motorima.

Izvor: Revijahak, B92

Neće više zavisiti od Kine: Vadiće važnu rudu sa dna okeana
Shutterstock/Herr Loeffler

Podeli:

Od električnih automobila preko lasera ​​do projektila, Kina proizvodi 70% retkih metala. Japan je upravo pokrenuo projekat kako bi prekinuo tu dominaciju.

Naime, odgovor je na udaljenom pacifičkom ostrvu gde se nalazi ogromno nalazište manganskih nodula koje sadrže 610.000 tona kobalta, dovoljno da zadovolji potražnju Japana za tim metalom za više od 75 godina, i 740.000 tona nikla, dovoljno da zadovolji potražnju za više od 11 godina.

Naučnici iz Nipon fondacije i Univerziteta u Tokiju otkrili su ogromno polje manganskih nodula bogatih retkim metalima kao što su kobalt i nikl, koji su ključni za pravljenje baterija za električne automobile i pametne telefone.

Proizvodnjom i topljenjem ovih metala trenutno dominiraju Kina i afričke zemlje, a Japan skoro u potpunosti zavisi od uvoza ovih resursa.

U tom kontekstu, Sjedinjene Države rade sa Kanadom, Australijom i Japanom na povećanju domaće proizvodnje ključnih minerala i retkih metala kako bi smanjile svoju zavisnost od Kine.

Dobra vest za Japan je da se otkriće dogodilo na dnu Tihog okeana, unutar ekskluzivne ekonomske zone te zemlje. Potvrđeno je prisustvo gustog polja od oko 230 miliona tona naslaga mangana koji se lako može izvući u obliku tamnih grudvica veličine pesnice, koje pokrivaju površinu od oko 10.000 kvadratnih kilometara okeanskog dna.

Glavni problem sa kojim se suočavaju je taj što se rudnik nalazi na dubini od 5.700 metara, a do sada nisu otkriveni detalji o tehnici ili uticaju na životnu sredinu koji će iskopavanje imati.

Noduli, koji takođe sadrže bakar, nastaju milionima godina kada se oksidi gvožđa i mangana rastvoreni u morskoj vodi talože oko jezgra, poput kamenja.

Podeli:

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: