Aktuelno 4

02.08.2024.

11:00

Hitan apel iz policije i Agencije za bezbednost saobraćaja

Umor je jedan od glavnih uzroka saobraćajnih nesreća, vozači pripremite se za put.

Izvor: RINA

Hitan apel iz policije i Agencije za bezbednost saobraćaja
RINA

Podeli:

Sezona letnjih odmora je u jeku, a samim tim pojačan je intezitet saobraćaja na svim putnim pravcima. Kako je umor jedan od najčešćih uzroka saobraćajnih nezgoda, Agencija za bezbednost saobraćaja u saradnji sa MUP-om - Upravom saobraćajne policije organizovala je promotivne aktivnosti u okviru kampanje "Vozi odmoran" na Eko pumpi u Čačku.

"Umor je glavni uzrok nastanka saobraćajnih nezgoda u toku letnjih meseci. Zato posebno skrećemo pažnju na to da je jedini lek za umor - odmor. Pozivamo sve koji planiraju duga putovanja da ne pokušavaju da ukradu taj jedan dan, da ne kreću na put odmah nakon posla i noću da voze, već da se dobro naspavaju i da odmorni, zdravi i naspavani kreću na put. Odmor počinje onoga trenutka kada sednu u automobil, a ne kada stignu na destinaciju", istakao je Branko Stamatović, v.d. direktora Agencije za bezbednost saobraćaja.

On je apelovao je na građane ali i sve učesnike u saobraćaju na teritoriji Republike Srbije, budući da je u jeku sezona godišnjih odmora i da je saobraćaj pojačan, da na put kreću pripremljeni.

"Posebno apelujemo na građane koji su kreću na duga putovanja da se za njih pripreme, da pripreme svoje automobile, bar sedam dana pre puta da provere njegovu tehničku ispravnost i ukoliko ustanove neki kvar da imaju vremena da ga isprave. Jedino tehnički ispravan automobil jeste spreman za put”, rekao je  Stamatović.

Stamatović je dodao da ovakve akcije kojima se skreće pažnja učesnika u saobraćaju na probleme do kojih može doći kao i edukacija samih učesnika, kako vozača tako i putnika itekako daje rezultate što pokazuje i statistika.

"Rezultati postoje kada pogledamo duži niz godina. U odnosu na 2011. godinu, tada je 731 osoba izgubila život u saobraćajnim nezgodama u Republici Srbiji, a imali smo oko 1,8 miliona registrovanih vozila. U 2023. godini smo imali 2,8 miliona registrovanih vozila, dakle milion više na ulicama Srbije, a imali smo 501 izgubljen život. Dok gubimo i jedan život u saobraćajnim nezgodama nećemo stati sa aktivnostima. Prevencija je nešto čime ćemo se najviše boriti sa stradanjem u saobraćaju", zaključio je Stamatović.

Načelnik saobraćajne policije u Čačku, Radoslav Bošković apelovao je na vozače da naput kreću odmorni, da prave česte pauze jer je, kako kaže, zbog umora i dalje vozači najviše greše tokom vožnje.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: