Aktuelno 18

02.08.2024.

7:00

Dobra vest: Golf benzinac će preživeti – do 2035.

Volkswagen kaže da bi Golf sa SUS motorima mogao da opstane do 2035. godine, iako proizvođač automobila planira da predstavi potpuno novu električnu verziju 2026.

Izvor: B92.net

Dobra vest: Golf benzinac će preživeti – do 2035.
Volkswagen

Podeli:

Kada je Volkswagen predstavio koncept ID.2all 2023. godine, dobili smo uvid u to šta možemo da očekujemo kada potpuno novi, čisto električni VW Golf bude predstavljen u drugoj polovini ove decenije.

Ali dolazak tog automobila neće značiti i kraj za Golf sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem. Barem tako tvrdi inženjer Volkswagena, koji kaže da bi popularni hečbek mogao da preživi do 2035.

Volkswagen

Govoreći za Top Gear NL, Kai Grunic iz VW-a sugerisao je da bi današnji Golf, ili barem njegova sledeća evolucija, mogao biti prisutan na tržištu sve dok zabrana EU za SUS automobile ne stupi na snagu 2035.

Iako bi izuzeće za e-goriva moglo da obezbedi budućnost za neke automobile sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, veća je verovatnoća da će to biti slučaj samo sa superautomobilima, a ne i sa običnim putničkim i SUV vozilima na benzinski pogon.

Volkswagen

VW je ove godine restilizovao Golf, ali će mu sigurno biti neophodno još najmanje jedno veliko osveženje da bi mu se produžio životni vek za još 10 godina.

Novi Golf EV, koji stiže 2026. godine, biće postavljen na potpuno novu mehaničku platformu (SSP), rezvijenu samo za električna vozila, a ne na MEB osnovu koji koriste aktuelni automobili iz ID familije.

Volkswagen

Nije teško shvatiti zašto bi VW možda želeo da zadrži SUS Golf dok ga EU regulatori konačno ne nateraju na penzionisanje.

Tražnja kupaca za električnim vozilima nije na nivou koji su proizvođači automobila, uključujući Volkswagen, očekivali, ali tražnja za Golfom je naglo porasla poslednjih meseci.

Prodaja Golfa u Evropi porasla je za 43 procenta u prvoj polovini 2024. u odnosu na isti period prošle godine, što ga je dovelo na drugo mesto na listi iza modela Dacia Sandero, koji je znatno jeftiniji od nemačkog kompakta.

Podeli:

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: