Aktuelno 12

01.08.2024.

12:40

"Hermetički zatvaramo Guču"

Pojačane kontrole saobraćajne policije tokom prvog vikenda u avgustu zbog brojnih festivala, smene turista i ilegalnog prevoza migranata.

Izvor: Tanjug

"Hermetički zatvaramo Guču"
Shutterstock/wellphoto

Podeli:

Pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije MUP Srbije Zlatko Belencan rekao je da je tokom jula 46 osoba izgubilo život u saobraćaju. On je povodom manifestacije Sabor trubača, koja će biti otvorena u petak 2. avgusta, najavio posebne mere kontrole na svim prilazima Guči tokom vikenda, odnosno "hermetičko" zatvaranje.

Belencan je naveo za RTS da su od početka godine na putevima u Srbiji poginule 274 osobe i da je posebno bilo tragično u julu, tokom kojeg je evidentirano 46 smrtnih slučajeva u saobraćaju, uz mogućnost da se taj broj poveća, jer ima osoba s teškim povredama i neizvesnim ishodom lečenja.

Guča u fokusu

On je najavio pojačane kontrole tokom prvog vikenda u avgustu zbog brojnih festivala, smene turista i ilegalnog prevoza migranata.

On je najavio posebne mere kontrole u saobraćaju počev od petka kada se otvara Dragačevski sabor u Guči i hermetičko zatvaranje Guče ovog vikenda.

"Tradicionalno, Guča se zatvara hermetički, od područja Čačka, a onda zatim od planine Jelice prema Ivanjici. Geografski položaj Guče je takav da može hermetički da se zatvori i da se vrši kontrola. Radi se kao što je bilo i za Egzit ili za regate. Mogu vam reći da je u Bajinoj Bašti otkriveno više od sto vozača koji su upravljali pod dejstvom alkohola. Zatim, bilo je neregistrovanih vozila ili vozila koja nisu uopšte predviđena da budu na putu", naveo je Belencan.

Testovi na alkohol i drogu prioritet

On je naveo da su za sve te manifestacije napravljeni planovi, kako teritorijalnih policijskih uprava, tako i direkcije policije, koja je pridodala snage, kako opšte nadležnosti, tako i saobraćajne policije.

"Biće droga test, alko-test i utvrđivanje opštih uslova za učestvovanje u saobraćaju: važeća vozačka dozvola, odgovarajuća kategorija, da li je vozilo registrovano", naveo je Belencan.

Pojačana kontrola zbog ilegalnog prevoza migranata

On se osvrnuo na udes koji se dogodio u sredu na auto-putu Pirot–Niš, gde je jedan ilegalni migrant poginuo, a dvadesetoro njih povređeno posle prevrtanja kombija i naveo da se u tom području sprovodi pojačana kontrola saobraćaja i da je primećeno da strani državljani iznajmljuju vozila kojima ilegalno prevoze migrante.

"Pojačana kontrola saobraćaja se preduzima na tim deonicama zato što je uočeno da od granice sa Bugarskom migranti dolaze, preuzimaju ih u kombije, stavljaju veći broj njih i da bi što pre stigli do odredišta, oni prekorače brzinu. Treba reći da su to vozači koji nemaju iskustva da vrše prevoze, da upravljaju takvim brzinama i zbog toga dolazi do saobraćajnih nezgoda. Saobraćajna policija je na teren uputila pojačane snage u vidu presretača, znači neobeleženih vozila policije, upravo da bi se otkrilo i na vreme reagovalo u ilegalnim transportima migranata", rekao je on.

Podeli:

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: