Aktuelno 15

31.07.2024.

14:10

Recaro bankrotirao, u krizi i drugi veliki dobavljač auto-industrije

Prijava bankrota poznate kompanije za proizvodnju sedišta bila je iznenađenje i za zaposlene.

Izvor: B92.net

Recaro bankrotirao, u krizi i drugi veliki dobavljač auto-industrije
Recaro

Podeli:

Bilo da ste u automobilu, u avionu ili možda na nekom potpuno neočekivanom mestu, verovatno ste u nekom trenutku sedeli na Recaro sedištu. Sada je Recaro Automotive podneo zahtev za bankrot.

Kako piše Automobilwoche, prijava bankrota poznate kompanije za proizvodnju sedišta bila je iznenađenje za zaposlene, kao i za IG Metall, veliki krovni sindikat. Vest se pojavila 29. jula u Nemačkoj u okružnom sudu u Eslingenu.

"Šta to znači za 215 zaposlenih u kompaniji Recaro Automotive GmbH u Kirhajmu, nije jasno", naveli su u sindikatu, prenosi Automobilwoche.

"Očekujemo da se iscrpe sve opcije kako bi se obezbedila radna mesta i pronašlo održivo rešenje."

Recaro

Radnički savet je takođe izrazio svoje razočarenje, jer je "radna snaga pomogla da se kompanija održi ekonomski stabilnom" tako što je pristala na kašnjenje plata.

"Razočarani smo i osećamo se izneverenim od strane menadžmenta", rekao je predsednik radničkog saveta Frenk Bokovic.

U ovom trenutku, prijava stečaja se odnosi samo na Recaro Automotive. To znači da avionska sedišta, kancelarijske stolice i sedišta za bebe za sada nisu pogođeni.

Recaro Automotive nije jedini važan dobavljač auto-industrije koji trenutno prijavljuje finansijske probleme. Dugo etablirani proizvođač točkova BBS takođe je podneo zahtev za stečajnim postupkom na lokalnom sudu u Rotvajlu. Kompanija je navodno prestala da isplaćuje plate za maj i jun.

BBS je bio u nevolji nekoliko puta tokom poslednje decenije, posebno 2007, 2010, 2020 i 2023.

Volkswagen

ISH Management Services je kupio BBS Automotive GmbH pre ove prijave, koji je u izjavi naveo: "Nikada nećemo izneveriti ljudi koji su išli ovim putem sa nama. Nikada nećemo odustati od brenda BBS, koji je za nas jedan od najvećih nemačkih brendova u svetu. Imamo plan i odlučni smo da ga sprovedemo."

Prema Auto Motor Sportu, sporazum o prenosu prava na brend i distribuciju je završen u junu 2024. I ovde je sindikat IG Metall bio potpuno iznenađen i navodno zbunjen ponašanjem menadžmenta.

Pored ponude na automobilskom aftermarket tržištu, BBS je tokom godina isporučivao točkove brojnim proizvođačima automobila, uključujući Porsche, BMW, Mercedes-Benz i druge.

Podeli:

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: