Aktuelno 3

31.07.2024.

8:30

Kako da se ne onesvestite kad ulazite u auto parkiran na suncu?

Ovo uopšte nije naivno pitanje, naročito kada su u pitanju osobe koje imaju neki zdravstveni problem.

Izvor: Polovni automobili/Dragan Romčević

Kako da se ne onesvestite kad ulazite u auto parkiran na suncu?
Shutterstock/enjoy photo

Podeli:

Otvorite vrata i sednete u auto u kojem je temperatura 60 stepeni Celzijusa - to teško podnosi i potpuno zdrav i mlad čovek, a da ne govorimo o nekome koga ekstremno visoka temperatura može ozbiljno da izbaci iz koloseka, piše sajt Polovni automobili.

Parkirali ste auto napolju, na suncu, na primer, na parkingu tržnog centra, dolazite do vozila posle sat vremena  i shvatate da je unutra užasavajuće vrelo. 

Pošto sigurno ne da nije prijatno da odmah uđete u auto, nego definitivno može da bude i opasno, dajemo savete koji vam neće potrošiti mnogo vremena, dok će pomoći da vi i vaši najbliži ne preživljavate opasne šokove zbog drastičnih temperaturnih razlika.

Naročito ako ste proveli mnogo vremena u tržnom centru, prodavnici ili restoranu u kojem je temperatura ekstremno niska, zatim izlazite na užareni asfalt i taman dok ste se malo prilagodili hodajući do auta, ulazite u tu "limenu rernu"... 

Korak po korak: 

1) Otvorite vrata - da bi se provetrila kabina pre nego što uđete. Koliko god da je vruće napolju, u vozilu će biti neuporedivo gore ukoliko je bio parkiran na suncu. Vrata otvorite što šire, mada to na parkingu često nije baš lako zbog manjka mesta. 

2) Otvorite prtljažnik - ukoliko vrata ne mogu dovoljno široko da se otvore, otvorite ih koliko je moguće, ali zato otvorite i prtljažnik. Naravno, ukoliko imate klasičnu limuzinu, a ne karavan, hečbek ili SUV/krosover, ovo neće biti od pomoći.

3) Budite strpljivi - definitivno je neprijatno da stojite na vrelom asfaltu pod nemilosrdnim suncem dok jedva čekate da uđete u auto i upalite klimu, ali u autu je mnogo gore. Uostalom, ne morate da čekate 10 minuta...
Za to vreme možete nekoliko puta da otvorite i zatvorite vrata kako biste ubrzali izbacivanje vrelog vazduha iz kabine.

4) Uđite i upalite klimu - sami procenite da li je dovoljno 30 sekundi, minut ili 2 minuta da se auto rashladi, pre nego što ćete ući, startujete motor i upalite klimu.

5) Ventilaciju uključite na najjače i temperaturu na najniže

6) Čim počne da duva dovoljno hladan vazduh, možete da zatvorite vrata i prozore

7) Možete da uključite recirkulaciju vazduha - tako će malo brže da se ohladi kabina, ali ne zaboravite da je isključite, pošto vam je ipak potreban svež vazduh 

8) Podesite temperaturu na prijatan nivo, ali da ne bude suviše hladno - važno je da ne bude suviše velika razlika između temperature u kabini i spoljašnje temperature, kako organizam ne bi trpeo prevelik šok prilikom izlaska iz automobila.

Napredne opcije

Ukoliko vaš auto ima napredne opcije kao što su daljinsko otvaranje prozora ili daljinsko startovanje motora i klima-uređaja, logično je da je pametnije da koristite te opcije. 

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: