Aktuelno 3

30.07.2024.

18:00

Hvataju se za glavu: Auto-kompanije bi 2025. mogle da plate milijarde evra kazni

Naredna godina bi se mogla pokazati veoma skupom za proizvođače, posebno u kontekstu u kojem prodaja električnih vozila stagnira od početka godine.

Izvor: Revijahak, B92

Hvataju se za glavu: Auto-kompanije bi 2025. mogle da plate milijarde evra kazni
Shutterstock/Mazur Travel

Podeli:

Iako je pažnja javnosti uglavnom usmerena na 2035. godinu i najavljeni kraj prodaje benzinskih i dizel automobila na tržištima Evropske unije, važna je i još jedna godina. I dolazi vrlo brzo.

U pitanju je naredna, 2025, koja bi se već mogla pokazati veoma skupom za proizvođače automobila, posebno u kontekstu u kojem prodaja električnih vozila stagnira od početka godine.

Od 1. januara, ova uredba CAFE (prosečna korporativna potrošnja goriva) nameće dodatno smanjenje emisije CO2 za 15% na svega 81 g CO2/km.

Dakle, flota svih novih automobila pojedinih proizvođača moraće da bude na nivou navedenog proseka.

Ali mnogi proizvođači su daleko od toga jer prodaja električnih automobila u njihovoj gami (koji smanjuju prosečnu emisiju CO2) stagnira.

Šta će se desiti ako ne ostvare ciljeve? Slede visoke kazne.

U slučaju prekoračenja limita, svaki gram viška se naplaćuje 95 evra, za svaki registrovan automobil u toku godine. Potencijalne kazne se mere stotinama miliona evra.

Prema analitičarima UBS-a, potencijalni iznos kazni koje će platiti proizvođači automobila mogao bi da dostigne 7,5 milijardi evra godišnje, uzimajući u obzir najnovije trendove u prodaji.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: