Aktuelno 7

29.07.2024.

14:30

Honda-Nissan-Mitsubishi: Da li je na pomolu nova alijansa?

Honda i Nissan već sarađuju, a izgleda da će im se pridružiti Mitsubishi.

Izvor: B92.net

Honda-Nissan-Mitsubishi: Da li je na pomolu nova alijansa?
Mitsubishi

Podeli:

Nastupila su izazovna vremena za proizvođače automobila. Konkurencija nikada nije bila tako žestoka, podstaknuta usponom kineskih auto-kompanija koje imaju prednost u oblasti električnih vozila.

Dodajte sve strože propise o emisijama gasova i dobićete savršenu oluju. Da bi se izborili sa svim preprekama koje su pred nama, neka od najvećih imena u industriji udružuju snage.

Nedavno formirana alijansa Honda-Nissan mogla bi da dobije i trećeg člana - Mitsubishi.

Mitsubishi

Nikkei Asia izveštava da Mitsubishi navodno želi da se pridruži postojećem dogovoru između Honde i Nissana. Prema prvobitnom sporazumu objavljenom sredinom marta, saradnja će se fokusirati na "automobilske softverske platforme, osnovne komponente povezane sa električnim vozilima i komplementarne proizvode".

Vest da bi treći japanski brend mogao da se pridruži alijansi ima smisla, s obzirom na to da Nissan ima 34 posto udela u Mitsubishiju.

Mitsubishi

U izveštaju se navodi da je Mitsubishi već potpisao memorandum sa Hondom i Nissanom kako bi započeo razgovore o širem povezivanju. Ubrzo nakon što je objavljen izveštaj, akcije Mitsubishija porasle su za 6,3 odsto, navodi Rojters.

Nissan je takođe zabeležio rast od 2,8 odsto, dok je Honda zabeležila skok od 2,6 odsto.

Tri kompanije koje rade zajedno bi smanjile troškove istraživanja i razvoja i ubrzale proizvodnju, čime bi se lakše odbranile od kineske konkurencije.

Međutim, konačni detalji o savezu nisu otkriveni. Vredi napomenuti da Nissan i Mitsubishi rade zajedno sa francuskom auto-kompanijom Renault od 1999. godine.

Mitsubishi

Saradnja između Nissana, Honde i Mitsubishija ne bi bila prvi japanski trio formiran ove godine.

Pre nekoliko meseci, Toyota, Mazda i Subaru su se udružili kako bi razvili novu generaciju motora sa unutrašnjim sagorevanjem.

Ovaj sledeći talas SUS motora će se fokusirati na hibridne pogone i kompatibilnost sa ugljenično neutralnim gorivima. Toyota priprema nekoliko rednih 4-cilindraša, Mazda unapređuje svoju tehnologiju rotacionih motora za EV sa produženim dometom, a Subaru usavršava svoj prepoznatljivi bokser motor.

Podeli:

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: