Aktuelno 32

27.07.2024.

8:15

Stellantis bi da se reši nekih brendova, koji će otpasti?

Veliki broj brendova u okviru jedne grupacije bi mogao biti smanjen u jednom trenutku.

Izvor: B92.net

Stellantis bi da se reši nekih brendova, koji će otpasti?
Stellantis

Podeli:

Četrnaest! Toliko automobilskih brendova posluje pod krovom Stellantisa. U slučaju da ih se ne sećate svih, ovde su navedeni: Citroen, Fiat, Opel, Vauxhall, Peugeot, Abarth, Ram, Dodge, Chrysler, Jeep, Lancia, DS Automobiles, Alfa Romeo i Maserati.

Ovaj automobilski konglomerat nastao je početkom 2021. godine kada se grupa PSA spojila sa Fiat Chrysler Automobiles.

Ipak, ovoliki broj brendova u okviru jedne grupacije bi mogao biti smanjen u jednom trenutku u budućnosti, kaže generalni direktor Stellantisa Karlos Tavareš za Rojters.

Tavareš navodi da će neprofitabilni brendovi biti ukinuti.

"Ako ne zarađuju novac, mi ćemo ih ugasiti. Ne možemo sebi da priuštimo da imamo brendove koji ne zarađuju. To je tako jednostavno."

Lancia

On nije naveo nijednu konkretnu marku koja je u opasnosti da bude ugašena, ali su neki u većem riziku od drugih.

Stručnjaci iz auto-industrije rekli su za Rojters da bi Stellantis mogao da pokuša da proda Maserati i da pusti niz vodu Lanciu ili DS.

Međutim, u ovom trenutku sve su to spekulacije. Ono što znamo je da postoji nekoliko brendova pod džinovskim korporativnim kišobranom koji su preveliki da bi propali: Fiat, Opel/Vauxhall, Peugeot, Citroen, Jeep i Ram. Preostale marke su ranjivije.

Vreme će pokazati da li će Stellantis zadržati i Dodge i Chrysler u svom ogromnom portfoliju. Ovaj poslednji je trenutno sveden na samo jedan model, stari minivan Pacifica, nakon nedavnog gašenja modela 300C.

Fiat

Setimo se šta je taj isti Tavareš rekao pre samo tri godine. Nekoliko meseci nakon što je spajanje završeno, vrh Stellantisa je obećao da će ulagati u svih 14 brendova tokom narednih 10 godina.

Pa, prošlo je samo tri godine i već postoje zabrinjavajući znaci da bi neke kompanije mogle biti ugašene.

Stellantis je četvrti najveći proizvođač automobila na svetu, ali se pokazalo da je upravljanje tolikim brojem auto-marki teško u industriji koja je sve konkurentnija.

Akcije su ove godine pale za 22 odsto nakon slabijih finansijskih rezultata od očekivanih u prvoj polovini 2024. Korigovani operativni prihodi su opali za 40 odsto, prvenstveno zbog tržišta Severne Amerike.

Neto prihodi su smanjeni za 14 odsto, dok je neto profit smanjen za 48 odsto.

Maserati

U Severnoj Americi prodaja je opala za 18 odsto u poređenju sa prvom polovinom 2023. Stellantis navodi da su isporuke smanjene jer su četiri modela obustavljena: Dodge Charger i Challenger, kao i Jeep Renegade i Cherokee.

Pored toga, prodaja Ram 1500 je bila slabija jer je kamionet prošao kroz ažuriranje sredinom životnog ciklusa koje je usporilo stvari.

Na drugim tržištima, Stellantis je pretrpeo pad prodaje od šest procenata u regionu proširene Evrope i Južnoj Americi. Na Bliskom istoku i u Africi isporuke su porasle za tri odsto, pre svega zahvaljujući utrostručenoj prodaji Fiata.

Podeli:

32 Komentari

Možda vas zanima

Region

Totalni preokret: Sneg

Hrvatski Državni hidrometeorološki zavod objavio da ovog vikenda sledi oproštaj od paklenog leta i da u tu zemlju stiže ozbiljno zahlađenje.

11:30

6.9.2024.

1 d

Podeli: