Aktuelno 61

26.07.2024.

15:24

"Blicate" vozilu ispred na auto-putu? Kazna je 260 evra

Za otvoren prozor na parkiranom automobilu platićete 30 evra.

Izvor: Večernji.hr

"Blicate" vozilu ispred na auto-putu? Kazna je 260 evra
Shutterstock/Jure Divich

Podeli:

Leto je period godine kada hrvatski putevi, posebno auto-putevi, imaju najveći promet. Zbog korišćenja godišnjeg odmora, vozači leti često odlaze na duža putovanja i provode više vremena u automobilima nego u drugim periodima tokom godine, piše Večernji list.

Iz tog razloga je veća mogućnost dobijanja novčane kazne ukoliko se ne poštuju saobraćajna pravila i zakonske norme koje regulišu ponašanje u drumskom saobraćaju.

Gužve na putevima, velike vrućine ili nervoza zbog duge vožnje mogu da smanje koncentraciju vozača, pa ukoliko vozite kroz Hrvatsku, donosimo vam savete kako da što bezbednije putujete, jer je bezbednost na putu najvažnija.

Takođe, nije loše da znate i koje kazne čekaju vas ako prekršite određene propise.

Na primer, odlučili ste da uštedite na putarini tako što ćete putovati državnim putem do svoje letnje destinacije umesto auto-putem, jer pored toga što ugrožavate svoju bezbednost, bezbednost svojih putnika i svih drugih učesnika u saobraćaju. možete dobiti kaznu koja je mnogo veća od cene putarine.

Čak i za brzinu veću do 10 km/h od dozvoljene u naseljenom mestu kazna je 30 evra, što je više od cene putarine za putničko vozilo od Zagreba do Splita (26,40 evra).

Shutterstock/Mrak.hr

Za prekoračenje brzine od 10 do 20 km/h predviđena je kazna od 60 evra, a za prekoračenje brzine od 20 do 30 km/h 130 evra.

Od 290 do 920 evra kazna je za prekoračenje dozvoljene brzine od 30 do 50 km/h, a od 1.320 do 2.650 evra ili kazna zatvora do 60 dana za one koji voze više od 50 km/h od dozvoljene brzine.

Na auto-putu i ​​brzoj saobraćajnici kazne za prekoračenje brzine su nešto blaže: od 10 do 30 km/h 60 evra, od 30 do 50 km/h 260 evra, a preko 50 km/h od 660 do 1.990 evra.

Stoga, apsolutno ne vredi juriti i rizikovati bezbednost i plaćati kaznu.

U špicu turističke sezone, posebno vikendom, na auto-putu se stvaraju gužve i redovi, što je sasvim normalno. Budite strpljivi i nemojte ni pomišljati na vožnju zaustavnom trakom, što je jedna od najopasnijih radnji na auto-putu.

Sigurno je svaki vozač koji se našao u saobraćajnoj gužvi na autoputu pomislio kako bi bilo sjajno zaobići zastoj u tom trenutku praznom zaustavnom trakom, a verovatno ste videli da neki vozači to u nekom trenutku rade. Ne pokušavajte!

Shutterstock/Sussi Hj

I ne samo zbog kazne od 260 evra, već zbog svoje i tuđe bezbednosti, jer je za tešku nesreću dovoljno da neko od vozača u koloni pomisli isto što i vozač koji pretiče zaustavnom trakom, ili je samo prinuđen da se zaustavi u zaustavnoj traci.

Kako vozači ne očekuju da će ih neko prestići u zaustavnoj traci, velika je mogućnost da neće ni proveriti, a onda je nezgoda neminovna.

A za udes može biti dovoljno da samo putnik iz automobila u koloni u desnoj traci otvori vrata automobila da bi se ohladio.

Leva saobraćajna traka je traka za preticanje i vozač je dužan da se nakon preticanja vrati u desnu (voznu) saobraćajnu traku.

Imate običaj da "blicnete" vozilu ispred? Nemojte

Zakon kaže i da "vozila moraju da se kreću auto-putem desnom trakom ako nije zakrčena vozilima u koloni", a ako to ne učini, preti mu kazna od 260 evra.

Ista kazna od 260 evra propisana je i za vozača koji "blicne" vozilu ispred sebe, jer zakon kaže da "vozač ne sme požurivati vozila ispred sebe davanjem svetlosnih ili zvučnih signala".

Zbog toga ne smete da blicate vozilu ispred kako bi mu dali do zananja da želite da ga prestignete, čak ni kada na auto-putu nema saobraćaja. Za slalomsku vožnju autoputem propisana je i kazna od 260 evra.

Sve je više onih koji svoje pametne telefone koriste tokom vožnje, ne za pozivanje, već za slanje poruka ili pregledanje društvenih mreža, što je još opasnije jer duže odvlači pažnju vozača sa puta i smanjuje mogućnost reagovanja i ugrožava bezbednost saobraćaja.

Kazna za korišćenje mobilnog telefona u vožnji iznosi 130 evra.

Ne stavljajte parkiran auto sa otvorenim prozorom

Viisoke letnje vrućine često smetaju vozačima, posebno ako nemaju "klimu" u automobilu.

Zbog vrućine i znojenja leti, pojedini vozači ne vežu pojas, što se nikako ne preporučuje. Kazna za vožnju bez pojasa je 130 evra, a odnosi se na sve putnike u vozilu, uključujući i one na zadnjim sedištima, a ne samo na vozača.

Ista kazna od 130 evra propisana je i za vozače koji u vozilu prevoze decu do 150 cm visine ako nisu smeštena u adekvatno dečje sedište.

Bez obzira na kaznu, nemojte to raditi ni na kojoj udaljenosti, jer može biti veoma opasno za decu.

Tokom nesnosnih letnjih vrućina, mnogi vozači ostavljaju otvoren prozor kako bi izbegli pregrevanje automobila. To je razumljiv potez ako je vaš automobil pod nadzorom, ali nemojte to činiti i ostaviti ga bez nadzora.

Osim što vam lopov može ukrasti nešto iz automobila, policija može da vas kazni za tu radnju. Naime, prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima vozač, pre napuštanja vozila, mora preduzeti sve mere da spreči samostalno pokretanje vozila ili pokretanje od strane drugih lica, uključujući gašenje motora, zaključavanje vozila, uzimanje ključa, kao i zatvaranje prozora. Kazna za ovo je 30 evra.

Čašica više vas može papreno koštati

Naravno, kažnjava se i vožnja sa otvorenim gepekom iz kojeg stvari vise i nisu propisno obezbeđene ili ako pokrivaju registraciju.

Kazna, ako vam se tablice ne vide jasno, je 30 evra.

Naravno, nemojte sedati za volan pod dejstvom alkohola, a preporuka je da ako idete na put ne konzumirate alkohol čak ni u zakonski dozvoljenim granicama do 0,5 promila.

Podsećamo, kazna za vožnju pod dejstvom alkohola od 0,50 do 1,00 promila iznosi od 390 do 660 evra, za vožnju sa 1,00 do 1,50 promila od 660 do 1990 evra, a iznad 1,50 promila od 1320 do 2650 evra ili do 60 dana zatvora.

Ista najstroža kazna od 1.320 do 2.650 evra ili 60 dana zatvora čeka i vozača koji vozi pod dejstvom droge ili lekova.

Podeli:

61 Komentari

Možda vas zanima

Region

Totalni preokret: Sneg

Hrvatski Državni hidrometeorološki zavod objavio da ovog vikenda sledi oproštaj od paklenog leta i da u tu zemlju stiže ozbiljno zahlađenje.

11:30

6.9.2024.

1 d

Podeli: