Aktuelno 18

25.07.2024.

16:00

Američki kamioneti su "smrt" za Evropu

Broj velikih američkih pikap vozila naglo je porastao u EU, zahvaljujući rupi u zakonu.

Izvor: Index.hr, B92.net

Američki kamioneti su "smrt" za Evropu
RAM

Podeli:

U Evropi raste prodaja kamioneta američke proizvodnje, koje neki aktivisti smatraju opasnim i štetnim po životnu sredinu.

Prošle godine je na evropske puteve stiglo skoro 5.000 primeraka pikap modela RAM, što je 20 odsto više nego godinu ranije, piše Forbs.

Ovo su podaci koje je ranije u julu objavio Evropski savet za bezbednost saobraćaja (ETSC), nezavisna neprofitna organizacija sa sedištem u Briselu.

Izveštaj je objavljen kao odgovor na strahove od rupe u zakonu koja omogućava opasnim i štetnim američkim pikapovima da uđu na evropsko tržište.

Čudna priča

Pikapovi iz SAD, kao što je RAM, ne moraju da budu u skladu sa svim bezbednosnim standardima EU, navodi ETSC, pošto se uvoze takoreći na zadnja vrata, putem "individualnog odobrenja za vozilo“ (IVA) koje dozvoljava da ovi četvorotočkaši zaobiđu neke osnovne propise Evropske unije.

U početku je mera bila namenjena jedinstvenim prilagođenim ili specijalizovanim vozilima kao što su ona za osobe sa ograničenom pokretljivošću ili hitne službe, objasnio je ETSC, naglašavajući da se "sistem sada koristi za uvoz velikog broja američkih pikap vozila".

Na primer, ova vozila ne moraju da se pridržavaju čitavog niza bezbednosnih propisa niti da prođu testove zagađenja vazduha.

Istraživanje je zasnovano na procenama i analizama novih podataka aktivističke grupe Transport & Environment, koja se zalaže za čist transport i energiju, kao i Evropske agencije za životnu sredinu iz Kopenhagena, koja daje nezavisne podatke o životnoj sredini Evropskoj uniji.

Koalicija potrošačkih, bezbednosnih i ekoloških grupa kaže da je "pasivnost Evropske unije u oštroj suprotnosti sa koracima koje preduzimaju progresivni gradovi".

Pariz, Lion, Grenobl, Koblenc i Tibingen, na primer, odlučili su da naplaćuju parking na osnovu veličine i težine vozila.

Ogromna rupa u zakonima EU

Koalicija je pisala Evropskoj komisiji tražeći "zatvaranje rupe" koja dozvoljava uvoz opasnih američkih pikapova u Evropu.

"Ogromna rupa u zakonima EU i država članica i dalje dozvoljava uvoz američkih kamioneta (i sličnih vozila) bez potrebe da oni budu u skladu sa evropskim zakonima o emisiji gasova, zagađenju vazduha i bezbednosti vozila", navodi se u pismu u kome koalicija naglašava da je "nedostatak napretka na ovom polju duboko zabrinjavajući".

"Predugo su građani gledali kako se zakon vrlo olako primenjuje na najopasnija vozila. Uvozni pikapovi su svakako najsmrtonosnija vozila iz perspektive klimatskih kriza i fatalnih sudara, a testiranje u realnim uslovima, na stvarnim putevima, moglo bi otkriti da su ova vozila i najsmrtonosnija u pogledu zagađenja vazduha", navodi se u pismu.

Ubrzo nakon što je ETSC objavio vest, Politico Pro je izvestio da je portparol Evropske komisije rekao da Komisija želi da "pojača pravila i podigne ih na viši nivo".

Podeli:

18 Komentari

Možda vas zanima

Region

Totalni preokret: Sneg

Hrvatski Državni hidrometeorološki zavod objavio da ovog vikenda sledi oproštaj od paklenog leta i da u tu zemlju stiže ozbiljno zahlađenje.

11:30

6.9.2024.

1 d

Podeli: