Aktuelno 51

22.07.2024.

17:00

Srpska premijera: Fiat Grande Panda predstavljen u Kragujevcu FOTO

Simbolično je označen početak proizvodnje novog električnog automobila.

Izvor: B92.net, Tanjug

Srpska premijera: Fiat Grande Panda predstavljen u Kragujevcu FOTO
TANJUG/ RADE PRELIĆ/ bg

Podeli:

Premijeri Grande Pande u Kragujevcu prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i prvi čovek Stellantisa Karlos Tavareš.

Podećamo, svetska premijera modela Grande Panda održana je 11. jula u Torinu, u okviru obeležavanja 125. rođendana Fiata.

TANJUG/ RADE PRELIĆ/ bg

Novi model će se proizvoditi u dve verzije - električnoj i hibridnoj. Iz pogona u Srbiji će stići prvo u Evropu, zatim na Bliski istok i u Afriku.

Što se dimenzija tiče, Grande Panda je porasla u odnosu na prethodnika, Pandu treće generacije, i sada spada u automobile B segmenta ispod četiri metra dužine.

TANJUG/ RADE PRELIĆ/ bg

Ipak, izdvaja se od ostalih automobila u svom segmentu zahvaljujući jedinstvenoj kompaktnosti koju omogućava njegova mala veličina (3,99 metara dužine, 1,57 metara visine i 1,76 metara širine), dok prtljažnik ima zapreminu od 361 litara.

Na početku će Fiat Grande Panda biti dostupna sa potpuno električnim pogonom i hibridnom tehnologijom.

Električna Grande Panda će biti pogonjena elektromotorom od 113 KS (83 kW). Kako se navodi, automobil ima dormet od 320 km sa jednim punjenjem, prema WLTP standardu.

TANJUG/ RADE PRELIĆ/ bg

Energija se skladišti u bateriji kapaciteta 44 kWh, ali Fiat za sada nije objavio više detalja. Ipak, znamo da sestrinski Citroen e-C3 može da prihvati brze punjače jednosmerne struje do 100 kW i da se napuni 20-80% kapaciteta za 26 minuta.

Spiralni kabl za punjenje izdvaja se kao jedno od najinovativnijih rešenja, čineći iskustvo punjenja lakšim i urednijim, kažu u Fiatu. Podsećaju da je Grande Panda prvo vozilo na tržištu koje uključuje integrisani kabl za punjenje, koji se uparuje sa standardnim onboard punjačem do sedam kilovata.

TANJUG/ RADE PRELIĆ/ bg

Što se tiče hibridnog modela, o njemu znamo nešto manje, ali očekujemo više informacija u pondeljak. Očekuje se da će hibridni pogon činiti 1.2 benzinac sa 102 KS (75 kW), elektromotor od 28 KS (21 kW) i 48-voltna litijum-jonska baterija.

Menjač je automatizovani, 6-stepeni sa duplim kvačilom.

TANJUG/ RADE PRELIĆ/ bg

Kako su naveli predstavnici Fiata na svetskoj premijeri u Torinu, električna Grande Panda koštaće oko 25.000 evra, a u Srbiji bi mogao da bude jeftiniji i do 7.000 evra, odnosno da košta oko 18.000 evra uz najavljene državne subvencije.

Trenutno subvencije za (sve) električne automobile iznose 5.000 evra.

Fiat

Kada je reč o hibridu, spominje se početna cena nešto ispod 19.000 evra. Da li će i za njega kod nas postojati subvencije, ostaje da se vidi.

Podeli:

51 Komentari

Možda vas zanima

Region

Totalni preokret: Sneg

Hrvatski Državni hidrometeorološki zavod objavio da ovog vikenda sledi oproštaj od paklenog leta i da u tu zemlju stiže ozbiljno zahlađenje.

11:30

6.9.2024.

10 h

Podeli: