Aktuelno 46

21.07.2024.

15:50

Šta do sada znamo o Grande Pandi koja će danas biti predstavljena u Kragujevcu

U srcu Šumadije u ponedeljak će se održati svečanost povodom inauguracije novih proizvodnih linija za buduću proizvodnju električnih vozila u modernizovanoj fabrici Stellantis.

Izvor: B92.net

Šta do sada znamo o Grande Pandi koja će danas biti predstavljena u Kragujevcu
Fiat

Podeli:

Svetska premijera modela Grande Panda održana je 11. jula u Torinu, u okviru obeležavanja 125. rođendana Fiata, dok će se srpska premijera održati u gradu u kome će se ovaj automobil proizvoditi - u Kragujevcu.

Iako Fiat nije otkrio sve adute novog električnog automobila, već je poznato dosta detalja o ovom vozilu.

EV, ali i hibrid

Za početak, znamo da je novi model napravljen u dve verzije - električnoj i hibridnoj. Iz pogona u Srbiji će stići prvo u Evropu, zatim na Bliski Istok i u Afriku.

Što se dimenzija tiče, Grande Panda je porasla u odnosu na prethodnika, Pandu treće generacije, i sada spada u automobile B segmenta ispod četiri metra dužine.

Fiat

U pitanju je prvi u nizu modela nove Fiatove familije, u okviru koje će svake godine do 2027. biti lansiran po jedan novi model, uključujući i novu Miltiplu, kako navode pojedini mediji.

Grande Panda se izdvaja od ostalih automobila u B segmentu zahvaljujući jedinstvenoj kompaktnosti koju omogućava njegova mala veličina (3,99 metara dužine, 1,57 metara visine i 1,76 metara širine).

Fiat

Takođe, tu je i dobro organizovana prostranost zahvaljujući svojoj kompaktnoj zapremini: na primer, prtljažnik ima zapreminu od 361 litara, a ukupni kapacitet skladišnih pregrada smeštenih ispred suvozača je 13 litara.

Moderno, ali i retro

Što se tiče dizajna, Grande Panda je inspirisana originalnim modelom iz 1980-ih.

Kako je navedeno, novi model označava povratak brenda Fiat na globalno tržište, a novi automobil je razvijen je na temelju tri ključna stuba: italijanskog dizajna, globalne mehaničke platforme i lokalne relevantnosti.

Fiat

Ovaj model koristi jedinstvenu multi-energetsku platformu koja se može instalirati bilo gde u svetu, čist italijanski dizajn i mogućnost izbora najboljeg pogonskog sklopa prema potrebama kupaca, navode iz Fiata.

Fiat

Kada je reč o enterijeru, evidentan je zaobljeni izgled mnogih elemenata u kabini, kao što su struktura komandne table, panel koji integriše digitalnu instrument tablu i infotejnment, centralna konzola i unutrašnje kvake na vratima.

Električna verzija

Na početku će Fiat Grande Panda biti dostupna sa potpuno električnim pogonom (domet od 320 km) i hibridnom tehnologijom.

Električna Grande Panda će biti pogonjena elektromotorom od 113 KS (83 kW). Kako se navodi, automobil uma dormet od oko 320 km sa jednim punjenjem, prema WLTP mernom ciklusu.

Fiat

Energija se skladišti u bateriji kapaciteta 44 kWh, ali Fiat za sada nije objavio više detalja. Ipak, znamo da sestrinski Citroen e-C3 može da prihvati brze punjače jednosmerne struje do 100 kW i da se napuni 20-80% kapaciteta za 26 minuta.

Jedinstveno rešenje električnog punjača

Spiralni kabl za punjenje izdvaja se kao jedno od najinovativnijih rešenja, čineći iskustvo punjenja lakšim i urednijim, kažu u Fiatu. Podsećaju da je Grande Panda prvo vozilo na tržištu koje uključuje integrisani kabl za punjenje, koji se uparuje sa standardnim onboard punjačem do sedam kilovata.

Fiat

Spiralni kabl ima posebno kućište ispod haube, što omogućava uštedu prostora u prtljažniku i podstiče praktičnu svakodnevnu upotrebu jer je lak za rukovanje i izbegava prljanje tradicionalnih kablova.

Ovo rešenje se izdvaja po jednostavnom procesu: nakon otvaranja poklopca, drugi korak je da se kabl izvadi i poveže sa stanicom za punjenje. Kada je punjenje završeno, lako se vraća u kućište zahvaljujući spiralnom obliku kabla.

Hibridna verzija

Što se tiče hibridnog modela, o njemu znamo nešto manje, ali očekujemo više informacija u pondeljak. Očekuje se da će hibridni pogon činiti 1.2 benzinac sa 102 KS (75 kW), elektromotor od 28 KS (21 kW) i 48-voltna litijum-jonska baterija.

Menjač je automatizovani, 6-stepeni sa duplim kvačilom.

Cene

Kako su naveli predstavnici Fiata na svetskoj premijeri u Torinu, električna Grande Panda koštaće oko 25.000 evra, a u Srbiji mogao da bude jeftiniji i do 7.000 evra, odnosno da košta oko 18.000 evra uz najavljene državne subvencije.

Kada je reč o hibridu, spominje se početna cena nešto ispod 19.000 evra. Da li će i za njega kod nas postojati subvencije, ostaje da se vidi.

Podeli:

46 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: