Aktuelno 12

18.07.2024.

20:30

Evo zašto je poskupela putarina

Putarina je u Srbiji od 10. jula povećana za 10-ak odsto, ali postoji mogućnost da dobijete popust.

Izvor: Polovni automobili/Dragan Romčević

Evo zašto je poskupela putarina
Shutterstock/Baloncici

Podeli:

Koliko će vam se taj popust isplatiti, to već zavisi od toga koliko često i gde (koliko daleko) putujete, piše sajt Polovni automobili

Da ne komplikujemo, ukoliko vas interesuje koliko će vas koštati putarina, kliknite na ovaj link.

Izaberite ulaznu naplatnu stanicu, izaberite izlaznu naplatnu stanicu i naravno vrstu vozila - rimsko 1 (tj. I) za obično putničko vozilo.

Konkretno, putarina Beograd-Niš je povećana sa 890 dinara od 31. marta na 1.015 dinara. Ali to zavisi od ulaska i izlaska - nije baš lako ni "učenom čeljadetu" da se snađe, a kad neko ko ne poznaje ulaske u Niš počne da analizira i izbacuje podatke (cene putarine), to može da unese ozbiljnu zabunu. 

Uglavnom, mi govorimo o ulazu Niš-Sever, pošto ako se isključite na neki od drugih izlaza, a želite da idete u Niš, to nije baš najbolji izbor, naravno zavisi od toga gde je putnik namerio da ide.     

Zašto je poskupela putarina?

Da pojednostavimo, kako su nam rekli u Putevima Srbije, Vlada RS, na predlog Ministarstva finansija, jednom godišnje usklađuje visinu naknada za korišćenje javnih dobara sa indeksom potrošačkih cena.

S tim u vezi, JP "Putevi Srbije" je resornom ministarstvu i Vladi RS uputilo Odluku o izmeni i dopuni odluke o visini posebne naknade za upotrebu javnog puta, njegovog dela i putnog objekta (putarina), na koju je Vlada RS dala saglasnost, 4.jula 2024. godine.

Inače, poslednje poskupljenje od 14% bilo je u aprilu prošle godine, ne tako "davno" nakon prethodnog poskupljenja, konkretno za one koji plaćaju putarinu bez uređaja za elektronsku naplatu (ENP), dok je poskupljenje za one koji koriste ENP bilo 8%.

Tako je, npr. putarina za deonicu BG-Niš tada sa 890 otišla na 1.020 dinara, za one koji nisu imali TAG (uređaj za elektronsku naplatu), a za one koji su imali oko 960 dinara. 

Šta kažu u "Putevima Srbije" o poskupljenju

Pitali smo Puteve Srbije koliko je poskupela putarina. Dobili smo konkretno i precizno objašnjenje poskupljenja po kilometru:

Pre usklađivanja (poskupljenja):

Polovni automobili
 

Posle usklađivanja (poskupljenja):

Polovni automobili

Popusti u dobroj meri menjaju situaciju

Pored povećanja cena,  tu je i popust na elektronsko plaćanje putarine za sva vozila 4. kategorije - ali samo za one koji imaju EURO 6 motore! 

Ovaj popust iznosi 10% i obračunava se na iznos prethodno umanjen za popust na elektronsku naplatu putarine od 6% . 

Obavezno proverite sa Putevima Srbije sve po pitanju popusta ukoliko vam je to važno - ne oslanjajte se na informacije u ovom tekstu. Mi ne garantujemo za popuste!

Zašto se ne uvedu vinjete? 

Ovo pitanje se već godinama postavlja. Stoga smo pitali Puteve Srbije šta se dešava na tom planu. Odgovor glasi:

"Republika Srbija se strateški opredelila za sistem naplate putarine prema pređenom kilometru. Ovakav način plaćanja putarine se, prema važećim propisima EU, smatra najpravednijim sistemom naplate putarine, jer korisnik autoputa plaća putarinu za pređeni broj kilometara. 

Pored Republike Srbije zatvoreni sistem naplate putarine, odnosno naplata prema pređenom kilometru se primenjuje i u drugim evropskim zemljama: Italija, Španija, Portugal, Francuska, Makedonija, BIH, Grčka, Hrvatska, Turska, Norveška, Irska i Poljska.

Postoji više razloga zbog kojih se u Republici Srbiji primenjuje sistem naplate putarine prema pređenom kilometru." 

U "Putevima Srbije" naglašavaju prolazak bez zaustavljanja kao značajnu prednost

Kao prednost vinjeta nad drugim sistemima naplate putarine često se navodi vožnja autoputevima bez zaustavljanja.

Korisnici srpskih autoputeva od 2007. godine imaju mogućnost upotrebe elektronske naplate putarine, odnosno beskontaktnog plaćanja putarine uređajem za ENP.

Ovaj sistem plaćanja putarine eliminiše direktno plaćanje putarine i omogućava prolazak vozila kroz naplatne stanice bez zaustavljanja.

U 2023. godini učešće ENP u ukupnom prihodu od naplate putarine iznosilo je 58%. Trenutno imamo oko 850 hiljada korisnika uređaja za ENP i taj broj konstantno raste. 

Pravedniji sistem(?)

Ne želimo da ulazimo u diskusiju da li su pravednije vinjete ili postojeći način naplate putarine, ali u Putevima Srbije kažu sledeće:

"Korišćenje vinjeta je pogodnije za vozače koji svakodnevno koriste autoput, dok je za korisnike koji to čine povremeno ili vozače u tranzitu, ovaj sistem znatno skuplji i nepravedniji. Iz tog razloga se sistem naplate putarine, gde korisnik plaća putarinu za pređeni broj kilometara, smatra najpravednijim i prema propisima Evropske Unije." 

Inače, nadležni kažu da Srbija u prethodnih 19 godina ima naplativost putarine veću od 99,9%.

Podeli:

12 Komentari

Možda vas zanima

Region

Totalni preokret: Sneg

Hrvatski Državni hidrometeorološki zavod objavio da ovog vikenda sledi oproštaj od paklenog leta i da u tu zemlju stiže ozbiljno zahlađenje.

11:30

6.9.2024.

1 d

Podeli: