Aktuelno 8

17.07.2024.

20:25

Vozači, oprez! Sistem za zadržavanje vozila u traci može biti opasan

U nekim slučajevima sistem nije idealno kalibrisan

Izvor: Revijahak

Vozači, oprez! Sistem za zadržavanje vozila u traci može biti opasan
Shutterstock/nblx

Podeli:

Iako pozdravlja uvođenje sistema za zadržavanje vozila u traci u standardnu opremu automobila i vidi veliki potencijal u sprečavanju saobraćajnih nezgoda sa tragičnim posledicama, Nemački automobilski klub (ADAC) upozorava da u nekim slučajevima sistem nije idealno kalibrisan.

To je elektronski sistem koji procenjuje podatke sa kamera i drugih senzora, pa njegovo funkcionisanje zavisi od toga koliko ga inženjeri dobro programiraju. Dakle, nije reč o sistemu koji u svakom automobilu funkcioniše na isti ili sličan način, piše Revijahak.

Shutterstock/Jag_cz

Na primer, na uskom (dvosmernom) seoskom putu sa belim prugama samo po ivicama (primer sa fotografije iznad), kada prođete pored većeg vozila, sistem će automatski pomeriti automobil ka levoj strani kolovoza, jer će razumeti pomeranje udesno kao sletanje sa puta (ako se na desnoj ivici kolovoza nalazi bela linija).

To je zato što tehnologija radi sa relativno velikim silama pri korekciji pravca, što ćete osetiti kao snažno pomeranje volana, koji u takvoj situaciji treba brzo korigovati.

Prema propisima, sila korekcije upravljačkog sistema može biti do 50 njutna. Sa stanovišta druge organizacije, Euro NCAP-a, koja se prvenstveno bavi "crash" testovima, takva sila uopšte nije potrebna. Odnosno, vrednost sile treba da odgovara situaciji, a ne unapred podešenom broju.

ADAC poziva proizvođače automobila da optimizuju svoje tehnologije. U suprotnom, vozači će ih isključiti nakon svakog pokretanja, pa će pozitivan efekat biti nula.

Najgore je što će vozači platiti za nešto što ne koriste u slučaju da im to smeta u svakodnevnoj vožnji.

Na kraju, odgovornost gotovo uvek leži na vozačima, pa vas pozivamo da budete oprezni, sa i bez aktivnih bezbednosnih sistema.

Podeli:

8 Komentari

Možda vas zanima

Region

Totalni preokret: Sneg

Hrvatski Državni hidrometeorološki zavod objavio da ovog vikenda sledi oproštaj od paklenog leta i da u tu zemlju stiže ozbiljno zahlađenje.

11:30

6.9.2024.

1 d

Podeli: