Aktuelno 26

16.07.2024.

20:23

Nova pravila za oldtajmere u Srbiji

Reč je o automobilima koji su je proizvedeni ili registrovani pre 30 i više godina.

Izvor: B92.net

Nova pravila za oldtajmere u Srbiji
Volkswagen

Podeli:

Novi pravilnik koji bi trebalo da reši pitanje oldtajmera u našoj zemlji objavljen je u Službenom glasniku 12. jula, a primena pojedinih odredbi počeće polovinom januara 2025.

Pravilnik je donelo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, a njime se "propisuju postupak utvrđivanja statusa, oduzimanja statusa i razvrstavanja vozila od istorijskog značaja (oldtajmera), sadržaj i način vođenja evidencije, kao i izgled i sadržaj potvrde o vozilima od istorijskog značaja i bliži uslovi koje mora da ispuni pravno lice za ispitivanje tehničkih karakteristika i očuvanosti vozila od istorijskog značaja".

Šta je oldtajmer?

Nenad Ćosić

"Vozilo od istorijskog značaja (oldtajmer) je motorno vozilo ili priključno vozilo, koje je proizvedeno ili registrovano pre 30 i više godina, koje je u voznom stanju, održavano u originalnom ili približno originalnom stanju, i kao takvo, predstavlja materijalni spomenik tehničke kulture, tradicije i društvenog nasleđa za koje je utvrđen status vozila od istorijskog značaja, u skladu sa uslovima ovog pravilnika", definiše ovaj pravilnik vozila od istorijskog značaja u Srbiji.

Ko određuje status oldtajmera?

"Potvrdu o vozilu od istorijskog značaja izdaje Agencija za bezbednost saobraćaja", navodi se u novom pravilniku.

"Utvrđivanje statusa vozila od istorijskog značaja sprovodi se ispitivanjem tehničkih karakteristika i očuvanosti vozila na osnovu procedure za ispitivanje tehničkih karakteristika i očuvanosti vozila od istorijskog značaja definisane ovim pravilnikom", navodi se u pravilniku.

Nenad Ćosić

"Zahtev za ispitivanje tehničkih karakteristika i očuvanosti vozila od istorijskog značaja podnosi vlasnik vozila ili lice koje on ovlasti Agenciji preko ovlašćenog pravnog lica za ispitivanje tehničkih karakteristika i očuvanosti vozila od istorijskog značaja."

Podeli:

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni haos: Udari na čak 15 oblasti

Ukrajinski premijer Denis Šmihal izjavio je da je Rusija jutros u napala 15 oblasti u Ukrajini bespilotnim letelicama, krstarećim raketama i hipersoničnim raketama Kinžal, a da je na meti bila energetska infrastruktura.

10:52

26.8.2024.

1 d

Podeli: