Aktuelno 15

14.07.2024.

15:45

Od ideje do realizacije 90 godina: Audi napravio auto koji je projektovan 1935. FOTO/VIDEO

Auto Union Type 52 bi bio jedan od najbržih automobila na planeti u to vreme. Ali nikada nije ušao u proizvodnju...do sada.

Izvor: B92.net

Od ideje do realizacije 90 godina: Audi napravio auto koji je projektovan 1935. FOTO/VIDEO
Audi

Podeli:

Jednom sportskom Audiju, tačnije automobilu kompanije Auto Union koja je preteča Audija, bilo je potrebno skoro devet decenija da se materijalizuje.

Audi
 

Interno poznat kao Type 52, takozvani "Schnellsportwagen" (brzi sportski automobil), trebalo je da bude "civilna" verzija trkačkog automobila Type 22 Grand Prix iz 1930-ih

Audi

Planirano je da ga pokreće 16-cilindarski motor sa više od 200 konjskih snaga, koji bi mu omogućio maksimalnu brzinu od preko 200 km na sat, što bi ga činilo jednim od najbržih automobila u to vreme.

Nažalost, ovaj neverovatan superautomobil nikada nije prošao fazu dizajna. Projekat Auto Union Type 52 je prekinut 1935. uoči Drugog svetskog rata.

Audi

Audi je sada odlučio da skine prašinu sa svojih istorijskih knjiga i oživi ovo specijalno vozilo za Gudvud festival brzine 2024.

Za tu svrhu, Audi je angažovao Crosthwaite & Gardner, kompaniju za proizvodnju istorijskih trkačkih automobila, da napravi Auto Union Type 52 "od nule".

Audi

Koristeći originalne skice i nacrte, počev od šasije i karoserije do motora koji je napravljen po meri za ovaj jedinstveni koncept. Projekat je pokrenut početkom 2023. godine i bilo je potrebno više od godinu dana da se završi.

Audi

Ispod karoserije zaista se nalazi centralno postavljeni, 16-cilindarski motor sa kompresorom, sličan onom koji bi se koristio u originalnom automobilu. Međutim, ova verzija koristi 6.0-litarsku jedinicu umesto 4.4-litarskog motora iz originalnog plana.

Takođe je povećana izlazna snaga sa procenjenih 200 KS na čak 512 "konja". Motor je uparen sa manuelnim menjačem.

Audi

Ali da bi ugradio novi motor, Audi je morao da "razvuče" mehaničku osnovu i karoseriju. Tako savremeni Type 52 ima međuosovinsko rastojanje od 331 cm, umesto originalnog, nešto kraćeg međuosovinskog rastojanja od 299 cm, i masu od 1.449 kg, dok je oiginal trebalo da ima 1.299 kg.

Audi

Vrata se otvaraju unazad, što je tada bilo uobičajeno na automobilima, a u kabini postoje tri sedišta, baš kao u savremenom McLarenu F1.

Centralna pozicija je rezervisana za vozača, dok su za ostala dva putnika predviđena bočna sedišta, pozicionirana malo iza vozačevog.

Audi

Audi se pobrinuo da unutrašnjost izgleda potpuno u retro stilu, sa starinskim platnenim sedištima, lakiranim drvenim oblogama i velikim instrumentima

Nemački proizvođač će predstaviti koncept Type 52 na ovogodišnjem tradicionalno Gudvud festivalu brzine u Engleskoj.

Podeli:

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

23 h

Podeli: