Aktuelno 32

10.07.2024.

12:45

Opel Meriva – i dalje popularan automobil na putevima u Srbiji

Iako se ne proizvodi već nekoliko godina, Opel Meriva je kod nas popularna kao praktičan polovnjak koji je svojim spoljnim gabaritima pogodan za urbane sredine.

Izvor: B92.net

Opel Meriva –  i dalje popularan automobil na putevima u Srbiji
EPA/MARTIAL TREZZINI

Podeli:

Takođe, zahvaljujući funkcionalnoj i prostranoj putničkoj kabini veoma dobro može da posluži i za duža porodična putovanja.

Istorijat modela Opel Meriva: od prve generacije do najnovijih modela

Meriva je nastala 2002. godine u jeku popularnosti mini MPV, odnosno minivan vozila u Evropi. Prva generacija je bila bazirana na Opel Corsi C, koja se pojavila par godina ranije i privukla brojne kupce širom Kontinenta. Na talasu prodajnog uspeha Corse lansirana je praktičnija Meriva A.

Dizajnom spoljašnjosti uklapala se u tadašnju gamu Opel modela. Pozadi je dosta ličila na Corsu, a prepoznavala se po povišenoj silueti i nešto drugačijem izgledu prednjeg dela vozila u odnosu na "mlađeg brata".

Opel Meriva prve generacije proizvodila se od 2003. do 2010, a u nekim delovima sveta i do 2013.

Naslednik je predstavljen krajem 2009, u vidu znatno modernizovane Opel Merive B.

Kakav je auto Opel Meriva?

Unutrašnjost vozila bila je podređena funkciji, tj potrebi da se iz automobila koji ima relativno malu osnovu izvuče maksimum korisnog prostora, kako za putnike tako i za prtljag. Zato je auto koji je bio jedva iznad 4 metra dužine, imao sasvim solidno međuosovinsko rastojanje od 2.630 mm, ali i visinu od 1.624 mm.

Pritljažnik je nudio zapreminu od 350 litara, koja se preklapanjem naslona sedišta mogla povećati do maskimalnih 1.410 l.

Kupcima je na raspolaganju bila široka paleta benzinskih i dizel motora, raspona snage od 69 do 180 KS.

Automobil je značajno unapređen, a i porastao je u dužinu, tačnije bio je duži od Merive A za čitava 24 cm, dok je zadržano slično međuosovinsko rastojanje kao kod prethodnika (2.644 mm).

Visina je smanjena (1.615 mm), pa je silueta vozila bila niža i izduženija, a zahvaljujući modernizovanom dizajnu automobil je izgledao znatno atraktivnije u poređenju sa prvom generacijom. Opel ga je svrstao u tzv kompaktni MPV automobilski segment.

Da li je Opel Meriva dobar porodični auto?

Posebnu notu dizajnu spoljašnjosti davali su izlomljena donja linija bočnih staklenih površina i zadnja vrata koja su se otvarala u kontrasmeru i pod velikim uglom od skoro 90 stepeni.

Na taj način ulazak putnicima na zadnja sedišta bio je olakšan, a smeštanje male dece u dečja sedišta pozadi bilo jednostavnije i lakše izvesti, pa je Meriva B vrlo brzo prepoznata kao idealan automobil za mlade porodice sa malom decom.

Prtljažnik je značajno porastao u odnosu na Merivu A i imao je sasvim solidnih 400 litara i praktično, dvostruko dno. Dizajn enterijera odražavao je izgled tadašnjih Opel vozila, dok je maksimalna zapremina prtljažnog prostora sa preklopljenim naslonima dostizala 1.500 l.

Što se motorizacije tiče, paleta pogonskih jedinica sastojala se od benzinaca i dizelaša sa 75-140 konjskih snaga.

Opel Meriva B proizvodila se od 2010. do 2017. godine. Nakon toga, model je poslat u penziju, a njegovo mesto u gami nemačkog proizvođača zauzeo je krosover Opel Crossland.

Koliko je opel meriva udoban za vožnju?

Meriva B je danas aktuelna u Srbiji kao polovnjak, pa se u ponudi može naći veliki broj ovih vozila koja su zahvaljujući starosti 7-14 godina cenovno pristupačna prosečnom domaćem kupcu polovnih automobila.

Vozačevo okruženje je slično kao u Opel Astri J, koja se proizvodila otprilike u isto vreme kada i Meriva B. Međutim, za razliku od Astre koja je klasičan putnički automobil, u Merivi se sedi prilično visoko, što je i logično pošto je u pitanju MPV/minivan vozilo, a sedišta su udobna.

Zadnja klupa ima povišen položaj, što uz pomenuta kontravrata doprinosi lakšem ulasku i izlasku iz automobila.

Sedi se dosta uspravljeno, a prostora za glavu i noge putnika prosečne visine ima sasvim dovoljno. Reč je o relativno udobnom automobilu za svoju klasu koji, sa druge strane, ima dovoljno tvrdo ogibljenje da se ne naginje previše u krivinama, iako je viši od prosečnog putničkog automobila.

Na našem tržištu su naročito  popularne verzije sa 1.4 benzinskim i 1.7 CDTI dizel motorima. Što se benzinca tiče, na tržištu polovnih vozila su dostupne verzije sa 100 (atmosferac), te 120 i 140 KS (turbo).

Koliko troši Opel Meriva?

U kombinovanom režimu 1.4 atmosferski benzinac sa 100 "konja" trebalo bi prema fabričkim podacima da troši 5,7 l/100 km. Najsnažnija turbo varijanta sa 140 KS ima fabrički deklarsianu, kombinovanu prosečnu potrošnju od 7,2 l/100 km.

Potrošnja, naravno, zavisi od uslova i stila vožnje. Ukoliko uglavnom vozite po gradu, u režimu stani-kreni i sa "nervoznom" nogom na papučici gasa, ne očekujete malu potrošnju.

Većini kupaca u Srbiji će prvi izbor biti dizelaš, i to onaj 1.7 CDTI. Ovaj motor se proizvodio u tri opcije - sa 100, 110 i 130 "konja". Prema fabričkim podacima, prosečna potrošnja u kombinovanom režimu za srednju verziju od 110 KS iznosi 6,1 l/100 km.

Na kraju, može se reći da Opel Meriva B zalazi u teritoriju kompaktnih porodičnih hečbek automobila, kao što je na primer Opel Astra J.

Njena osnovna prednost je praktična putnička kabina koja, zajedno sa određenim konstruktivnim i dizajnerskim rešenjima, nudi odlično iskorišćen unutrašnji prostor, lak pristup sedištima kada je reč o starijim putnicima i roditeljima sa malom decom, dok je prtljažnik sasvim zadovoljavajući za ovu klasu vozila.

Kako se Opel Meriva 1.4 benzin ponaša na dužim putovanjima?

Ukoliko se odlučite za benzinsku 1.4 verziju, a planirate češća i duža putovanja van grada, preporučuje se snažnija opcija od 140 KS.

Sajt Polovni automobili, koji je pre nekoliko godina na testu imao baš ovu varijantu, navodi da je Meriva "veoma pouzdana po svim statistikama, kao i po iskustvima servisera, vlasnika kod nas i vlasnika u inostranstvu", dok se sam 1.4 turbo motor sa 140 KS "pokazao odlično".

Kada je reč o dužim putovanjima, isti izvor navodi da je "Meriva u krivinama sjajna. Ne naginje se ni približno koliko očekujete, ponaša se sigurno i stabilno".

"Udobnost je takođe bolja od očekivane. Naime, s obzirom na visinu vozila očekujete da će oslanjanje biti tvrđe kako bi se sprečilo preterano naginjanje i da bi auto bio sigurniji pri oštrijim manervima, ali napravljen je odličan kompromis između udobnosti, sprečavanja naginjanja i voznih osobina u krivinama", zaključuju na sajtu Polovni automobili nakon testiraja najsnažnije Merive B.

Koji su najčešći problemi sa Opel Meriva 1.7 CDTI?

Isti izvor navodi da je popularni dizelaš 1.7 CDTI dostupan u verzijama sa 100, 110 i 130 KS i da sve "važe za pouzdane".

Uglavnom, serviseri kažu da su svi motori izdržljivi i pouzdani. Od kvarova prate ih standarne boljke svakog dizelaša, ali nema karakterističnih slabosti zbog koje bi neku verziju trebalo izbegavati, navodi se na sajtu Polovni automobili.

Podeli:

32 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: