Aktuelno 21

08.07.2024.

11:15

Pritisnu gas umesto kočnice, pa izazovu udes – našli način da to spreče

Japan je 2023. godine zabeležio 3.110 saobraćajnih nesreća koje su izazvali vozači koji su pomešali papučicu gasa sa kočnicom, u kojima je smrtno stradalo 38 ljudi.

Izvor: Index.hr, B92

Pritisnu gas umesto kočnice, pa izazovu udes – našli način da to spreče
Shutterstock/JimAK_Photo

Podeli:

Japan je uveo inovaciju u bezbednost na putevima. Prema novom zakonu, zahtevaće se da svi novi putnički automobili sa automatskim menjačem imaju tehnologiju koja sprečava vozače da nenamerno ubrzavaju pritiskom na gas umesto kočnice, saopštilo je njihovo ministarstvo saobraćaja.

Kako se Japan suočava sa ubrzanim starenjem stanovništva, nada se da će novo pravilo smanjiti broj saobraćajnih nezgoda, koje često izazivaju stariji vozači. Nova pravila su u skladu sa propisima UN i trebalo bi da stupe na snagu u junu sledeće godine. 

"Japan predlaže da to postane međunarodni standard još od 2022. godine", rekao je ministar saobraćaja Tecuo Saito na konferenciji za novinare krajem juna.

"Pripremićemo se za nove propise i pokušati da poboljšamo bezbednost automobila", rekao je on.

Kako bi sistem trebalo da funkcioniše?

Tehnologija će suzbiti neželjeno ubrzanje, što znači da će automobil stati pre nego što udari u objekat ili usporiti na manje od 8 kilometara na sat ako se sudar ne može izbeći, čak i ako vozač do kraja pritisne pedalu gasa na udaljenosti od 1 do 1,5 metara od prepreke.

Kada se tehnologija aktivira, displej u vozilu će takođe prikazati upozorenje: "Sklonite nogu sa pedale za gas", navodi ministarstvo.

Ministarstvo će revidirati svoje propise nakon što se u novembru ove godine formalno usaglase propisi UN, koji zahtevaju da se na novim modelima sa automatskim menjačem prvo instalira tehnologija, pre nego što se ona proširi na nove automobile već postojećih modela.

"Manuelci" izuzeti od novog pravila

Automobili sa manuelnim menjačem izuzeti su od novog pravila jer je manja verovatnoća da će izazvati nesreće usled pritiskanja pogrešne pedale, navodi ministarstvo.

Većina novih automobila u Japanu već je opremljena sličnom tehnologijom, a neki proizvođači automobila takođe prodaju proizvode koji se mogu naknadno ugraditi u postojeće automobile.

Prema Institutu za istraživanje i analizu podataka o saobraćajnim nezgodama, Japan je 2023. godine zabeležio 3.110 saobraćajnih nesreća koje su izazvali vozači koji su pomešali papučicu gasa sa kočnicom,  u kojima je smrtno stradalo 38 ljudi, dok su 4.343 osobe povređene.

Podeli:

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: