Aktuelno 39

06.07.2024.

21:09

Od danas na snazi velike promene: Svi novi automobili će morati ovo da imaju

Nova uredba EU nalaže da svi novi automobili od 7. jula 2024. godine moraju biti opremljeni brojnim novim sistemima pomoći, uključujući upozorenje na prekoračenje brzine.

Izvor: Indeks

Od danas na snazi velike promene: Svi novi automobili će morati ovo da imaju
Profimedia

Podeli:

Ovo će biti obavezno samo za nove modele, koji će biti predstavljeni ove godine, ne i za modele koji su od ranije na tržištu. Oni će sisteme morati da uvedu prilikom idućeg redizajna ili predstavljanja novog modela.

Intelligent Speed Assistance (ISA) je pametni sistem pomoći koji prati brzinu u automobilima, i koristi zvučne ili vizuelne signale kako bi upozorio vozače kada se prekorači ograničenje brzine. Takođe može izvršiti automatsko lagano otpuštanje gasa, pri čemu papučica gasa daje lagani otpor prilikom pritiska ili vibrira u odgovarajućim situacijama u vožnji.

Novi propisi predviđaju i dodatne obavezne sisteme, poput crne kutije i pripreme za tzv. "alcolock", što omogućava naknadnu ugradnju imobilizatora osetljivih na alkohol.

Obavezni sistemi u novim automobilima

  • Blackbox (crna kutija): Kontinuirano beleži informacije o brzini, kočenju ili aktiviranju vazdušnog jastuka, ali ih redovno i briše. Samo u slučaju nesreće podaci se skladište nekoliko sekundi pre i posle sudara kako bi se što bolje rekonstruirao tok nesreće.
  • Pomoć pri kočenju u nuždi: Ovo se odnosi na automatski operativni sistem koji može samostalno prepoznati opasne situacije i zatim automatski zakočiti vozilo kako bi se izbegle ili ublažile nesreće.
  • Svetlo za automatsko kočenje u nuždi: Kako bi odgovaralo pomoćniku za kočenje u nuždi, mora postojati i svetlo kočenja u nuždi na zadnjem delu vozila, koje pokazuje da je započelo snažno kočenje.
  • Upozorenje na umor: Ovaj sistem je namenjen za praćenje budnosti vozača i izdavanje upozorenja. To može biti, npr, akustična ili vizuelna poruka koja od vas traži da napravite pauzu od vožnje.
  • Asistent za vožnju unazad: Kako bi se osiguralo da ne dođe do nezgoda pri vožnji unazad, takođe su potrebni pomoćnici koji detektuju osobe ili predmete iza vozila.
  • Upozorenje o napuštanju saobraćajne trake (lane assist): Sistem podrške koji detektuje kad automobil pređe u drugu traku i pomaže vozaču da ostane u svojoj traci.
  • Alcolock u pripremi: Novi ekran za imobilizatore osetljive na alkohol, takozvane Alcolocks, takođe postaje obavezan. 

39 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: