Aktuelno 1

04.07.2024.

21:41

Istorijski trenutak za Teslu u Kini

Teslin najprodavaniji automobil, Model Y, uvršten je na listu električnih i plag-in hibridnih modela koje lokalna vlada u Kini može da kupi.

Izvor: Reuters

Istorijski trenutak za Teslu u Kini
Shutterstock/Roschetzky Photography

Podeli:

Ovo je prvi takav slučaj kada je Tesla u pitanju, prenosi kineski list "Pejper".

Naime, vlada istočne kineske provincije Đangsu sem Modela Y proizvedenog u Teslinoj fabrici u Šangaju i Modela Volvo XC40, kupiće još automobila od kojih su svi kineskih brendova. 

Inače, Volvo Cars je u vlasništvu kineskog proizvođača automobila Geely. Ni vlada ni kineski mediji nisu precizirali broj automobila modela Y koje bi vlada provincije Đangsu mogla da kupi.

Teslinim automobilima bio je zbog bezbednosti zabranjen je ulazak u neke vladine i vojne komplekse u Kini, a ograničenja su uklonjena nakon što je kompanija dobila podršku najvećeg udruženja automobilske industrije u zemlji.

Kako je globalna tražnja za kineskim automobilima u senci carina, Tesline isporuke kineskih vozila pale su za 9% u prvoj polovini ove, u poređenju sa istim periodom 2023. godine.

Međutim, izgleda da se isplatilo putovanje izvršnog direktora Tesle Ilona Maska u Kinu krajem aprila, gde se sastao sa premijerom Lijem Ćijangom.

Kina je povećala svoju podršku Tesli, koja planira da izgradi centar za obuku podataka i uvede svoj softver "Full Self Driving" ove godine, uprkos tenzijama sa SAD koje se tiču tehnološkog rivalstva.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Potvrđeno: Povlačimo vojsku

Američka vojska trebalo bi da završi u nedelju povlačenje celokupnog američkog osoblja iz nigerske vazdušne baze 101 u glavnom gradu zemlje Nijameju.

21:28

5.7.2024.

1 d

Podeli: