Aktuelno 41

03.07.2024.

20:28

Ubica Tesle: Kineski brend na dobrom putu da postane "kralj sveta"

Vodeći kineski proizvođač električnih vozila, BYD, sustiže Teslu u prodaji, prema podacima o prodaji koje je objavio Rojters.

Izvor: B92

Ubica Tesle: Kineski brend na dobrom putu da postane "kralj sveta"
BYD

Podeli:

Kompanija je u drugom kvartalu zabeležila povećanje prodaje električnih vozila za 21 odsto - to znači 426.039 EV od aprila do juna, što je samo 12.000 vozila manje od Teslinih procenjenih isporuka za isti vremenski period. 

Ovo stavlja BYD u dobru poziciju da postane vodeći svetski dobavljač, procenjuje britancska agencija.

Uz to, Tesla je prijavio pad isporuka od pet odsto u poslednjem kvartalu, što je prvi put da je kompanija ikada doživela pad u dva uzastopna kvartala. Proizvodnja je smanjena za više od 20.000 primeraka u odnosu na prvi kvartal. 

Mnogo je faktora koji utiču na Teslin pad, ali najveći je verovatno činjenica je napustio jeftine modele u korist robotaksija i "distopijskih zveri" od nerđajućeg čelika, kao što je Cybertruck. 

Sa druge strane, BYD automobili su jeftini, a nedavno predstavljeni model Seagull košta od 10.000 dolara naviše. 

Podeli:

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Doneta odluka – gotovo je: Kino, šta ćeš sad?

Evropska komisija (EK) objavila je danas da je u skladu sa najavom iz juna uvela privremene više carine na uvoz električnih vozila (EV) iz Kine, istovremeno naglasivši da razgovori sa Pekingom o rešenju cele situacije i dalje traju.

16:53

4.7.2024.

1 d

Svet

Sprema se haos? Ukrajina odbija

Ukrajina neće produžavati gasni sporazum sa Rusijom izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i dodao da su u toku pregovori o slanju prirodnog gasa iz Azerbejdžana u Evropsku uniju.

9:39

4.7.2024.

1 d

Podeli: