Aktuelno 5

02.07.2024.

20:14

Kinezi nadiru: Uskoro trećina sveta pod njihovom "šapom"

Kineski automobilski brendovi će do kraja decenije osvojiti trećinu globalnog tržišta automobila.

Izvor: dpa

Kinezi nadiru: Uskoro trećina sveta pod njihovom "šapom"
BYD promo

Podeli:

Kinezi će tada prodavati devet miliona vozila van matične zemlje, procenila je konsultantska kuća "Alix Partners" u izveštaju.

U Evropi, kineski proizvođači će oteti značajan deo kolača evropskim, japanskim i korejskim brendovima, navode autori studije.

Troškovi proizvodnje električnih automobila u Kini su za trećinu manji nego u Evropi. Razvojni ciklusi su kraći nego kod svetske konkurencije.

To kineskim proizvođačima automobila omogućava napad na tržišta "agresivnom politikom cena", navodi Alix Partners.

"Nove carine Evropske unije na kineske automobile mogu kratkoročno usporiti uvoz i podržati prodajnu cenu, ali će istovremeno ubrzati lokalnu proizvodnju kineskih vozila i komponenti u Evropi", rekao je stručnjak za automobilsku industriju Fabijan Pjontek.

Pod pritiskom političkih odluka, mnogi proizvođači su se poslednjih godina okrenuli razvoju proizvodnje električnih vozila.

Međutim, tražnja posustaje i studija procenjuje da će udeo novih električnih vozila na evropskom tržištu do 2030. porasti sa sadašnjih 20 na 45 odsto.

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Doneta odluka – gotovo je: Kino, šta ćeš sad?

Evropska komisija (EK) objavila je danas da je u skladu sa najavom iz juna uvela privremene više carine na uvoz električnih vozila (EV) iz Kine, istovremeno naglasivši da razgovori sa Pekingom o rešenju cele situacije i dalje traju.

16:53

4.7.2024.

7 h

Podeli: