Aktuelno 35

01.07.2024.

21:30

Pokupovali električne automobile, sada bi da se vrate na benzince

Neadekvatna infrastruktura za punjenje odvraća ljude od kupovine električnih automobila.

Izvor: B92

Pokupovali električne automobile, sada bi da se vrate na benzince
Shutterstock/PH888

Podeli:

Pre nekoliko godina, proizvođači automobila počeli su da objavljuju razrađene planove za transformaciju linija svojih automobila u električna vozila.

Neki od njih su čak postavili rokove za okončanje proizvodnje automobila sa SUS motorima. Ali mnogi sada preispituju takve planove za budućnost.

Prodaja EV usporava u slučaju nekih auto-kompanija, dok kod drugih ne, ali generalno interesovanje potrošača opada, i to u toj meri da bi sada skoro polovina vlasnika električnih vozila u Americi mogla da se vrati na benzince. Šta se to događa?

Studija Mobility Consumer Pulse kompanije McKinsey & Co. za 2024. otkriva da 46 procenata vlasnika električnih vozila u Sjedinjenim Državama, što je znatno iznad svetskog proseka od 29 procenata, želi da se vrati na automobile na benzin zbog neadekvatne infrastrukture za punjenje.

Kako se navodi, 35 odsto ispitanika reklo je da javna mreža punjača još nije dovoljno dobra.

Trideset četiri procenta je navelo da su troškovi posedovanja električnih vozila i dalje previsoki, dok su 32 procenta rekla da su EV previše uticali na promene njihovih obrazaca vožnje na dugim putovanjima.

Trend želje za vraćanjem na automobile sa SUS motorima najizraženiji je u Australiji (49%), a najmanje prisutan u Japanu (svega 13%).

Pogledajte kompletnu tabelu:

Zemlja % onih koji bi se vratili na SUS
Australija 49
SAD 46
Brazil 38
Kina 28
Nemačka 24
Norveška 18
Francuska 18
Italija  15
Japan 13

Podeli:

35 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: