Aktuelno 6

01.07.2024.

14:30

Nova oznaka na gumama – znate li šta predstavlja?

Nova oznaka prikazuje dve strelice u krugu.

Izvor: Revijahak

Nova oznaka na gumama – znate li šta predstavlja?
Pirelli

Podeli:

Pirelli je dizajnirao novi logo za identifikaciju guma koje sadrže najmanje 50% materijala biološkog i recikliranog porekla.

Nova oznaka, koja prikazuje dve strelice u krugu, postavljena je na nove proizvode i jasno će sugerisati kupcima o kakvim gumama se radi.

Ova oznaka je prvi put korišćena na gumama P Zero E, koje sadrže više od 55% materijala na biološkoj bazi i recikliranog porekla, što je potvrdio Bureau Veritas, svetski lider u verifikaciji usaglašenosti i sertifikaciji kvaliteta, standarda zaštite životne sredine, zdravlja, bezbednosti i društvene odgovornosti (ISO14021), piše Revijahak.

Glavni izazov u ​​razvoju nove P Zero E bio je kombinovanje potrebe za održivošću sa performansama koje se zahtevaju od tih guma. Ovaj cilj je postignut zahvaljujući novim materijalima, koji uključuju:

Lignin

Lignin potiče iz otpada iz industrije celuloze i papira i doprinosi trajnosti gume i smanjenju otpora kotrljanja.

Pirinčana ljuska - pepeo - silicijum

Silicijum iz pepela pirinčane ljuske dobija se iz ostataka uzgoja pirinča. Silicijum se široko koristi u smešama gazećeg sloja za postizanje visokih performansi u mokrim uslovima.

Silicijum iz pepela pirinčane ljuske je dobra zamena za silicijum na bazi fosila, koji se ranije koristio.

Kružna čađ

Čađ se dobija u procesu pirolize starih guma. Piroliza je način da se spreči odlaganje otpadnih guma na deponiju. Čađ se koristi u gumenim smešama za optimizaciju stabilnosti, čvrstoće i izdržljivosti guma.

Biokružni polimeri

Biocirkularni polimeri se prave od monomera dobijenih od korišćenog jestivog ulja ili ulja za pirolizu guma. Oni su zamena za polimere iz fosilnih izvora.

Prirodna guma

Prirodna guma se dobija od lateksa Hevea Brasiliensis, drveta kaučuka. Ovo je materijal koji se 100% dobija iz biomase.

Biosmole

Biosmole su plastifikatori dobijeni iz biljne biomase kao što je seme biljaka (suncokret ili repica) ili smole na bazi drveta. Biosmole su raznovrsni sastojci koji obezbeđuju bolju ravnotežu performansi na suvom i mokrom.

Rajon

Rajon je tekstilno ojačanje gume, sa vlaknima dobijenim od celuloze.

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Državni udar u Ukrajini? Oglasili su se

Ukrajinska služba bezbednosti i Kancelarija državnog tužioca saopštavaju da su aktivisti prošle nedelje planirali provokacije u glavnom gradu Kijevu i da zauzmu parlament i formiraju privremenu vladu.

16:14

1.7.2024.

1 d

Društvo

MUP se hitno oglasio: Katastrofa stiže u Srbiju

Ministarstvo unutrašnjih poslova, Sektor za vanredne situacije, izdao je upozorenje za Mionicu, večeras i sutra, za pojavu grmljavinskih nepogoda sa gradom, olujnim vetrom i velikom količinom padavina za kratko vreme.

13:50

1.7.2024.

1 d

Podeli: