Aktuelno 3

28.06.2024.

20:30

"Nema mesta strahu – robotaksi ima najveću moguću zonu gužvanja"

Već 2026. godine Zagrepčani bi trebalo da se voze u autonomnom električnom vozilu čija je unutrašnjost prekrivena ekranima, a koje nema volan.

Izvor: Poslovni.hr

"Nema mesta strahu – robotaksi ima najveću moguću zonu gužvanja"
Verne

Podeli:

Čelnici kompanije Verne konačno su javnosti predstavili ekosistem gradske autonomne mobilnosti, koji bi u Zagrebu trebao zaživeti 2026. godine.

Prezentacija ekosistema i radne verzije autonomnog električnog vozila je doduše zasenjena "neposlušnošću" robotaksija, podseća Poslovni.hr.

Nakon što je trebalo da bude izveden pred brojne zvanice, među kojima su bili premijer Andrej Plenković, ministar saobraćaja, investitori i predstavnici brojnih gradova zainteresovanih za korišćenje koncepta urbane mobilnosti koji je razvio Verne, robotaksi je otkazao poslušnost.

Bezbednost je prioritet

Došlo je do problema sa kočnicama, kasnije je objasnio Mate Rimac, suosnivač firme Verne i glavni izvršni direktor Rimac grupe.

"Ko radi, taj i greši", rekao je.

Međutim, to je samo radna verzija koja će, naravno, biti dorađena u narednom periodu. U svakom slučaju, koncept koji se sastoji od tri elementa – autonomnog električnog vozila, softverske platforme i specijalizovane infrastrukture – koji je vredan ukupno 535 miliona evra, uskoro bi trebalo da zaživi, saopšteno je.

Verne

Već 2026. godine Zagrepčani bi trebalo da se voze u autonomnom električnom vozilu sa dva sedišta, čija je unutrašnjost prekrivena ekranima, a koje nema volan i nožne komande.

Strahu nema mesta, uveravaju njegovi tvorci

"Ovaj automobil ima najveću moguću zonu gužvanja, što mu omogućava da apsorbuje energiju udara", ističe Rimac i dodaje da su najveću moguću pažnju posvetili bezbednosti.

Pored bezbednosti, bili su im važni komfor i iskustvo. Iako je taksi robotski, korisnici će se osećati kao da je njihov. Ovo će omogućiti niz ugrađenih funkcija.

"Sve što razvijamo je prilično smelo. Mi gradimo budućnost, a to je uradio Žil Vern. Zato smo odlučili da koristimo njegovo ime“, rekao je Rimac i dodao da će se svaki korisnik osećati kao milijarder u Rols Rojsu, samo što će ovaj – Vern – biti dostupan i nemilijarderima."

Koliko će koštati vožnja u Vernu?

Manje od vožnje Uberom ili Boltom, rekao je Rimac. Ovaj, kako kažu, "revolucionarni" projekat koji se razvija u Hrvatskoj, trebalo bi da bude pokretač nove i najinovativnije industrije koja se trenutno razvija u svetu.

Njegov značaj je prepoznala i Vlada, pa je projekat uvrstila u Nacionalni plan oporavka još 2021. godine.

Za to bi trebalo uplatiti ukupno 179,5 miliona evra javnog novca. Od nekoliko investitora prikupljeno je dodatnih 100 miliona. Do sada je isplaćeno 89 miliona evra javnog novca.

Kada će biti naredne isplate zavisiće od dinamike razvoja projekta, kažu u Vladi.

Verne

Pored robotaksi, projekat se sastoji i od drugih elemenata - infrastrukture i softverske platforme. Softverska platforma je zapravo korisnička aplikacija za naručivanje vožnje i platforma za upravljanje celokupnom uslugom.

Infrastruktura, pak, pretpostavlja izgradnju mesta gde će se vozila nalaziti, pregledati, održavati i čistiti.

Ova infrastruktura, koju su nazvali Mothership, a koja je trebalo da bude u blizini Studentskog doma "Stjepan Radić", biće u Buzinu, otkrio je Marko Pejković, generalni direktor Verna.

Pored toga, najavljuje da počinje izgradnja proizvodnog pogona. Biće u Lučkom i trebalo bi da bude završen u oktobru sledeće godine.

Uskoro počinje testiranje, pregovara se sa 30 gradova

"Biće to prva fabrika u kojoj će se proizvoditi i isporučivati svetu autonomna električna vozila", ističe Pejković.

U početku bi na zagrebačkim cestama trebalo biti stotinak takvih vozila. Za profitabilnost će biti ključno ugovaranje partnerstava sa drugim gradovima. Na tome se intenzivno radi.

Već, kaže Pejković, imaju dogovor sa osam gradova, a pregovaraju sa njih 30. Među onima koji će implementirati robotaksi uslugu biće i gradovi iz EU i sa Bliskog istoka, ali i Mančester.

Uskoro će, kroz nekoliko faza, početi testiranje robotaksi. Prvo na zatvorenom poligonu, pa tek onda na putevima.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom Rusijo"

Nemačka je u petak, u Štadeu kod Hamburga, počela izgradnju prvog od tri planirana kopnena terminala za prijem tečnog prirodnog gasa.

16:00

29.6.2024.

1 d

Svet

Udar na Ruse: Uništen S-500?

Ukrajinske snage su možda pogodile najnoviji ruski sistem protivvazdušne odbrane S-500 koristeći rakete ATACMS koje su isporučile SAD, izvestio je ukrajinski novinar.

9:12

29.6.2024.

1 d

Podeli: