Aktuelno 89

27.06.2024.

12:00

"Plašim se robotaksija. Bog neka pomogne i nama i Rimcu"

Divim se gospodinu Rimcu. On je zaista vizionar budućnosti, ali ja se jako plašim tih automobila bez vozača. Veoma se plašim te budućnosti.

Izvor: Index.hr

"Plašim se robotaksija. Bog neka pomogne i nama i Rimcu"
Verne

Podeli:

Sudski veštak za drumski saobraćaj iz Hrvatske, Goran Husinec, bio je gost Dnevnika N1 gdje je prokomentarisao robotaksi koji je u sredu zvanično predstavio Mate Rimac.

Verne

"Ja se divim gospodinu Rimcu. On je zaista vizionar budućnosti, ali ja se jako plašim tih automobila bez vozača. Veoma se plašim te budućnosti. Ali ne smemo ometati budućnost, neka je Bog u pomoći nama i Rimcu", rekao je Husinec za Dnevnik N1 o bezbednosti robotskih taksija kada počnu da saobraćaju, prenosi Index.

Husinec je ukazao i na najveće rizike upotrebe autonomnih vozila na putevima.

"Najveći rizici biće kada su loši vremenski uslovi. Grmljavina, kiša, led, sneg... Zamislite samo ako se senzori smrznu na niskoj temperaturi, jedan senzor se zamrzne i već mogu nastati veliki problemi."

Šta u slučaju saobraćajne nezgode?

Postavlja se i pitanje ko treba da preuzme odgovornost kada se dogodi saobraćajna nezgoda, pošto takvi automobili nemaju vozača.

"To još nije definisano zakonom, ali verovatno operater koji na neki način upravlja tim robotskim taksijem", rekao je Husinec.

Podeli:

89 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Dramatičan preokret: Idemo ka katastrofi

Što duže traje rat u istočnoj Evropi između Rusije i Ukrajine i što se više provokacija dešava širom sveta, svet postaje bliži “nuklearnoj katastrofi, upozoravaju dva nuklearna analitičara.

13:00

28.6.2024.

1 d

Podeli: