Aktuelno 45

24.06.2024.

12:00

Tržište preplavljeno baterijama za električne automobile – nema ko da ih kupi

Očekuje se da cene baterija padnu, što moglo da utiče i na pad cena električnih automobila.

Izvor: Revijahak, B92

Tržište preplavljeno baterijama za električne automobile – nema ko da ih kupi
Shutterstock/Jeppe Gustafsson

Podeli:

Nova analiza pokazuje da će ponuda baterija biti pet puta veća od tražnje - već sledeće godine. Istovremeno, u Evropi se gradi 250 novih fabrika baterija.

Nema tu ekonomske logike. Odnosno ima, očekuje se da cene baterija padnu.

"Ovo je dobra vest za proizvođače automobila i kupce električnih automobila, ali pokazuje i  da se novi igrači u industriji baterija suočavaju sa izazovnim vremenom", piše Bloomberg NEF.

Švedski proizvođač baterija Northvolt odlučio je da stavi na čekanje planiranu fabriku baterija sa 1.000 zaposlenih u Borlengeu u Nemačkoj.

Ubrzo nakon te vesti, ispostavilo se da je BMW otkazao narudžbu vrednu dve milijarde evra Northvoltu. Za kratko vreme, igra na tržištu baterija se potpuno promenila - od velike tražnje do kolapsa.

Bloomberg NEF u svom osvrtu Electric Vehicle Outlook tvrdi da je svetsko tržište preplavljeno baterijama iz novih fabrika, dok je rast prodaje električnih automobila naglo usporen.

Rezultat je da će do kraja sledeće godine na tržištu biti pet puta više baterijskih ćelija nego što je potrebno za pokrivanje tražnje.

Situacija je najgora u Kini, gde se veruje da će proizvodni kapaciteti premašiti potražnju za 400 odsto do kraja decenije.

Čak i u Evropi i SAD, suočavamo se sa ogromnim viškom baterija jer sve više fabrika baterija počinje da radi i gomila neprodatu robu.

U Evropi se gradi ukupno 250 fabrika baterija, a Northvolt trenutno gradi veliku fabriku baterija u severnoj Nemačkoj.

Političari u Evropi i SAD promovišu dalja ulaganja u fabrike baterija, uprkos prevelikim kapacitetima.

Postoji veliki strah da će Kina postati dominantna u sektoru proizvodnje baterija. Ali sa gomilanjem fabrika rastu i zalihe neprodatih baterija.

Podeli:

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Gotovo je i s ruskim gasom?

Belgija, jedan od najvećih evropskih uvoznika tečnog prirodnog gasa (LNG) iz Rusije, pozvala je EU da zabrani uvoz ruskog goriva, upozoravajući da kompanije ne mogu raskinuti dugoročne ugovore osim ako blok ne uvede sankcije.

14:12

27.9.2024.

1 d

Podeli: