Aktuelno 21

20.06.2024.

14:42

Kineski kontrapanad: Loše vesti za EU

Kineski proizvođači automobila traže od svojih vlasti da povećaju carine na uvoz "benzinaca" iz Evropske unije.

Izvor: B92

Kineski kontrapanad: Loše vesti za EU
Shutterstock/Novikov Aleksey

Podeli:

Ovo se smatra kontramerom nakon što je EU uvela carine na uvoz kineskih električnih automobila, a rečeno je na sastanku koji je organizovali kinesko ministarstvo trgovine, i na kom su učestvovali i evropski proizvođači, preneo je kineski list Global Times.

Kineska autoindustrija "pozvala je vladu da usvoji čvrste kontramere i sugerisala da bi bilo dobro povećati carinu na uvoz benzinskih automobila koji imaju motore sa velikom zapreminom", prema izveštaju.

Glavni cilj ovog zahteva jeste da se pritisne Evropa i oni koji mogu da lobiraju protiv odluke koju je doneo Brisel kako bi zaštitio evropske brendove od kineske konkurencije. Sastanku su, kako je Rojters preneo, prisustvovali i Mercedes-Benz, Stellantis i Renault.

Kinesko ministarstvo nije komentarisalo ove navode, ali iz Mercedesa su se oglasili i rekli da "podržavaju liberalni trgovinski režim".

"Kad uzmemo u obzir globalizaciju i princip ekonomske nezavisnosti, način da se obezbede mir i napredak jesu dijalog i konstruktivna saradnja. Računamo da političare da će nastaviti sa ovim dijalogom", rekli su iz Mercedesa.

Podeli:

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Gotovo je i s ruskim gasom?

Belgija, jedan od najvećih evropskih uvoznika tečnog prirodnog gasa (LNG) iz Rusije, pozvala je EU da zabrani uvoz ruskog goriva, upozoravajući da kompanije ne mogu raskinuti dugoročne ugovore osim ako blok ne uvede sankcije.

14:12

27.9.2024.

1 d

Podeli: