Aktuelno 21

19.06.2024.

18:50

Novo pravilo na snazi, kazne i do 140.000 dinara! VIDEO

Od početka nedelje saobraćajna policija kontroliše da li električni trotineti imaju obavezne nalepnice i da li se koriste zaštitne kacige, a kazne idu i do 140.000 dinara.

Izvor: B92.net/TV Prva

Izvor: Prva tv

Novo pravilo na snazi, kazne i do 140.000 dinara! VIDEO

Podeli:

Električni trotineti praktični su za probijanje kroz gradske gužve, a poslednjih godina postali su veoma popularni širom Evrope.

Nagli rast njihove popularnosti u našoj zemlji počeo je od 2018. godine. Procenjuje se da ih sada u Srbiji ima oko 250.000, ali, samo 5.000 ima važeću nalepnicu, za sada.

"To je daleko manja brojka od one koje smo se nadali i koju smo očekivali. Razloga za to može biti više, moguće da su projekcije bile nerealne, moguće je da je udeo onih koji mogu da dobiju nalepnicu manji od onog koji zadovoljavaju". navodi za Prvu TV Vladan Nikolić, zamenik načelnika saobraćajne policije.

Stroga kontrola i kažnjavanje vozača krenula je pre tri dana, ali, kako ističu iz Mupa ovo nije jedna od njihovih akcija koja traje nekoliko dana, već će kontrola biti stalna, za samo tri dana otkriveno je 17 vozača trotineta koji nisu imali nalepnicu.

"Vozač takvog vozila je u prekšaju i predviđena je novčana kazna od 10.000 dinara, mi smo u ova tri dana mislim imali 17 otkrivenih takvih prekšaja", dodaje Nikolić.

Trotinetom se ne mogu prevoziti više osoba i vozač je u obavezi da koristi zaštitnu kacigu, ali, kako ističu iz mupa, nemaju svi vozači pravo na nalepnicu, odnosno, to pravo imaju samo oni čiji trotinem ne može da razvije brzinu veću od 25 km/h.

"Ukoliko neko ima električni trotinet koje ne zadovoljava ove uslove, to vozilo ne može dobiti nalepnicu i vozilo", rekao je Nikolić.

"I u Srbiji i svuda u svetu postoje vozila koja nisu dobrodošla na javne puteve. Ukoliko imamo neki trotinet koji može da razvije brzinu od 70 km/h, mi takva vozila ne želimo na našim putevima, nisu predviđena za učešće u saobraćaju", istakao je.

Vozači čiji trotineti ne ispunjavaju uslove za nalepnicu nemaju pravo da voze takve trotinete, ali ukoliko se odluče da ipak izađu na put kazna može biti i od 120.000 do 140.000 dinara, kao i oduzimanje troniteta ukoliko se prekšaj ponovi.

Podeli:

21 Komentari

Možda vas zanima

Region

Stiže velika promena u bankama

S poslednjim danom juna ističe rok od godinu dana tokom kojeg su banke u Hrvatskoj sa svojim klijentima koji imaju prećutno prekoračenje na računima trebalo da ugovore novo, dopušteno prekoračenje u istom iznosu.

14:10

30.6.2024.

1 d

Podeli: