Aktuelno 11

10.06.2024.

8:20

Sele proizvodnju iz Kine u Belgiju, strahuju od EU carina

Volvo je počeo da premešta proizvodnju električnih vozila iz Kine u Belgiju, u očekivanju da Evropska unija krene da otežava uvoz vozila koja subvencioniše Peking.

Izvor: Mina, Capital.ba

Sele proizvodnju iz Kine u Belgiju, strahuju od EU carina
Volvo

Podeli:

Volvo, koji je u većinskom vlasništvu kineske kompanije Geely, razmatrao je zaustavljanje prodaje kineskih električnih vozila u Evropi ako bi EU uvela dodatne carine, navodi Tajms, pozivajući se na insajdere kompanije.

Međutim, u izveštaju se dodaje da se očekuje da će preseljenje proizvodnje električnih modela Volvo EX30 i EX90 iz Kine u Belgiju takav potez učiniti izlišnim. Kompanija sada insistira da više ne razmatra obustavljanje prodaje električnih vozila kineske proizvodnje, prenosi Mina.

Proizvodnja pojedinih modela Volvoa namenjenih Ujedinjenom Kraljevstvu mogla bi takođe da se preseli u Belgiju, piše Tajms.

Evropska komisija, koja nadzire trgovinsku politiku u EU, pokrenula je prošle godine istragu o tome da li su potpuno električni automobili proizvedeni u Kini dobijali državne subvencije čime bi se opravdale dodatne carine.

Istraga u vezi sa subvencijama, zvanično pokrenuta 4. oktobra prošle godine, mogla bi da traje do 13 meseci. Komisija može uvesti privremene kompenzacione obaveze devet meseci nakon pokretanja istrage.

Odnose između Kine i EU zategnuti su usled različitih faktora, uključujući tešnje veze Pekinga sa Moskvom nakon ruskog napada na Ukrajinu.

EU nastoji da smanji svoju zavisnost od druge najveće svetske ekonomije, posebno u pogledu materijala i proizvoda potrebnih za zelenu tranziciju.

Podeli:

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: