Aktuelno 20

07.06.2024.

22:37

Vozite često ovom trakom auto-puta? Očekujte kaznu

Zakon predviđa da uvek morate da vozite desnom trakom na putevima sa više traka van naseljenih mesta.

Izvor: Jutarnji.hr

Vozite često ovom trakom auto-puta? Očekujte kaznu
Shutterstock/Philip Lange

Podeli:

Vozači koji vole da voze "malo brže" na auto-putu često se nađu u situaciji da vide automobil koji neprekidno vozi levom ili srednjom trakom na auto-putu sa tri trake, umesto krajnjom desnom - iako drugih vozila nema na vidiku kilometrima pre i iza njega.

Iako je desna traka prazna, neki vozači jednostavno nastavljaju da voze srednjom (ili krajnom levom) iako bi trebalo da koriste praznu desnu traku.

Kako piše 24auto.de, sa pravne strane situacija je zapravo jasna. Prema propisima o drumskom saobraćaju (StVO) uglavnom važi pravilo vožnje desnom trakom.

Na auto-putu, bez obzira na broj traka, morate voziti krajnjom desnom, osim ako pretičete (jer su ostale trake, strogo govoreći, preticajne).

Međutim, postoji jedan izuzetak od ovoga: ako se u desnoj traci povremeno nailazi na vozila, niko ne mora non-stop voziti u "cik-cak" obilazeći kamione u desnoj traci

Shutterstock/Sussi Hj

Reč je o prilično nejasnom propisu, koji kaže da u saobraćajnim gužvama ne važi razlika između (vozne) saobraćajne i preticajne trake.

Izvan tog pravila stvar je sasvim jasna: svako ko ostane trajno u srednjoj/krajnoj levoj traci čini prekršaj.

Ukoliko na ovaj način ometa druge učesnike u saobraćaju, preti mu kazna.

Ukoliko u Nemačkoj dođe do saobraćajne nezgode zbog vožnje srednjom trakom, vozač će biti kažnjen novčanom kaznom od 100 evra, piše FeniksMagazin.

Još gori scenario vozače čeka ih u Austriji, gde im preti drastična kazna zbog vožnje srednjom ili levom trakom.

Prema zakonu o saobraćaju u Austriji, na putevima sa više traka van naseljenog mesta uvek se mora voziti desnom trakom, "koliko je to razumno i moguće".

Za prekršaj su krivi svi oni vozači koji voze srednjom ili levom trakom, ako je desna traka slobodna na udaljenosti od 300 do 400 metara.

Ovaj saobraćajni prekršaj u Austriji može da košta i do 726 evra, navodi Kroativ.

Podeli:

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: