Aktuelno 4

05.06.2024.

10:15

Ne odustaju od benzinaca i dizelaša: U njima je spas

Japanski proizvođači automobila rade na razvoju novih motora sa unutrašnjim sagorevanjem, za koje kažu da su zapravo potrebni za smanjenje ukupnih štetnih emisija.

Izvor: Index.hr, N1info.hr

Ne odustaju od benzinaca i dizelaša: U njima je spas
Toyota

Podeli:

U pitanju su marke Toyota, Mazda i Subaru. Toyota radi na manjim i čistijim rednim četvorocilindarskim motorima koji su snažniji od njihovih trenutnih motora.

Mazda razvija koncept rotacionog motora za električna vozila, a Subaru kreira hibridni sistem sledeće generacije zasnovan na svom bokser motoru.

Usporavanje rasta prodaje električnih automobila podstaklo je ponovni fokus na vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, prenosi Kjodo njuz.

Subaru

Oni navode da Japan ima mnogo toga da izgubi potpunim napuštanjem konvencionalnih motora. Dakle, Toyota, Mazda i Subaru rade na načinima da budu kompatibilni sa ciljem smanjenja emisije izduvnih gasova širom sveta.

"Uvek postoji jedna istina. Neprijatelj je ugljenik", rekao je bivši šef Toyote, Akio Tojoda, na ovogodišnjem salonu automobila u Tokiju.

Novi motori

Tri proizvođača automobila sada predlažu rešenja za nove benzinske motore i niže emisije CO2 koji rade na takozvana goriva bez ugljenika. To su zapravo sintetička goriva napravljena od vodonika i ugljen-dioksida, kao i biogoriva dobijena iz biomase.

Toyota radi na novim četvorocilindarskim motorima koji bi mogli pokretati nadolazeće verzije popularnih modela kao što je Toyota Prius.

Predstavili su nove redne motore od 1.5 i 2.0 litara koji su manji i imaju veću snagu od motora koje trenutno koriste.

Toyota tvrdi da će "pakovanje" ovih novih motora omogućiti aerodinamičniji (i efikasniji) dizajn vozila spuštanjem haube njenih automobila, a da će manja veličina novih motora omogućiti bolju integraciju sa električnim motorima u hibridnim vozilima.

Toyota

Iako Toyota kaže da radi na brojnim različitim rešenjima, uključujući standardne hibride, plug-in hibride, električne automobile i automobile sa vodoničnim gorivnim ćelijama, jasno je da dodatke vidi kao najodrživije rešenje za problem emisija.

Toyota se udružuje sa Idemitsu Kosano, ENEOS i Mitsubishi Heavy Industries kako bi neutralno gorivo postala stvarnost u ne tako dalekoj budućnosti.

Ideja je da kada ova goriva budu široko dostupna, čak će i automobili na benzin biti ekološki prihvatljivi.

Spremno ih dočekuju

Toyotini konkurenti, Mazda i Subaru, u potpunosti stoje iza ovog višestrukog pristupa. Oni takođe pokazuju predstojeće dizajne vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, a Mazda kaže da su njeni novi rotacioni motori idealni partneri za električne motore zbog svoje male veličine i težine.

Mazda takođe tvrdi da su rotacioni motori "svaštojedi" kada je u pitanju gorivo, tako da će spremno prihvatiti Toyotina goriva bez ugljenika kada (ili ako) ikada dođu na tržište.

Mazda

Subaru takođe radi na novom hibridnom sistemu koji će raditi na neutralna goriva, ali će se i dalje oslanjati na svoj isprobani bokser motor i simetričan pogon na sva četiri točka, po kome je prepoznatljiv.

Ovi japanski giganti razvoj novih motora pripisuju razvoju tehnologije u domaćim trkama. Neki od ovih motora i tehnologija stvoreni su u motosportu u Japanu.

Dodajmo i da sva tri proizvođača i dalje nude dizel verzije u pojedinim modelima automobila, prenosi N1.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Totalni preokret: Sneg

Hrvatski Državni hidrometeorološki zavod objavio da ovog vikenda sledi oproštaj od paklenog leta i da u tu zemlju stiže ozbiljno zahlađenje.

11:30

6.9.2024.

1 d

Podeli: