Aktuelno 9

06.06.2024.

15:00

Kinezi osvajaju Evropu

Prodaja kineskih električnih automobila (EV) u Evropi za prva četiri meseca 2024. je porasla za 23 odsto međugodišnje na 119.300 vozila.

Izvor: Tanjug

Kinezi osvajaju Evropu
BYD

Podeli:

Više od polovine ovih vozila, konkretno 54 odsto, su vozila zapadnih brendova kao što je Tesla koji su napravljeni u Kini, dok ostatak predstavljaju kineski brendovi,  prenosi Fajnenšel tajms (FT).

Evropski zvaničnici su zabrinuti da će prekomeran uvoz električnih vozila ugroziti lokanu industriju i radna mesta, a Brisel je pokrenuo istragu o kineskim EV pošto sumnja da njihov razvoj podstiču "nepravedne subvencije" Pekinga.

Rezultati istrage će biti poznati na jesen 2024. godine. 

Pored toga, Evropska unija razmatra podizanje uvoznih carina na kineske električne automobile sa sadašnjih 10 na 20 odsto, ali ovaj potez bi naneo štetu ne samo Pekingu, već i evropskim kupcima EV, prenosi portal Oilprice. 

Francuski ministar finansija Bruno Le Mer je 27. maja na sastanku sa kolegama iz zemalja Grupe sedam (G7) izjavio da je cela svetska ekonomija u opasnosti od prezasićenosti jeftinim kineskim izvozom, preneo je Blumberg.

Predsednička administracija Džozefa Bajdena saopštila je 14. maja da će Sjedinjene Američke Države uvesti visoke nove carine na širok spektar proizvoda koji se uvoze iz Kine kao što su poluprovodnici, baterije, solarne ćelije ili "ključni" minerali.

Počev od ove godine, predsednik Džozef Bajden će učetvorostručiti carine na uvezena kineska električna vozila, sa 25 na 100 odsto. 

Podeli:

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija: Uništeno; Kreće radijacija?

Jedna od stanica za kontrolu radijacije u Zaporoškoj oblasti, potpuno je uništena u granatiranju ukrajinskih oružanih snaga, saopštila je pres-služba Zaporoške nuklearne elektrane, koja je pod kontrolom Rusije.

11:12

26.6.2024.

1 d

Svet

Novi komandant je pobegao? "Kukavica"

Novi komandant združenih snaga Oružanih snaga Ukrajine Andrej Gnatov je pobegao iz Mariupolja 2022. pod maskom izbeglice, izjavio je Vladimir Rogov, zvaničnik iz Zaporoške oblasti.

8:00

26.6.2024.

1 d

Podeli: