Aktuelno 7

02.06.2024.

9:00

Novi Twingo će se proizvoditi u Sloveniji – uz pomoć Kineza

Renault će se udružiti sa kineskom inženjerskom firmom kako bi razvili novu generaciju električnog Twinga po ceni ispod 20.000 evra.

Izvor: Index.hr, B92

Novi Twingo će se proizvoditi u Sloveniji – uz pomoć Kineza
Renault

Podeli:

Vreme je za četvrtu generaciju popularnog malog "francuza", ali će se ova razlikovati od prethodnih po jednoj bitnoj stvari.

"Razvoj automobila će se obaviti sa kineskim partnerom kako bismo skratili vreme i smanjili troškove razvoja", rekao je portparol francuske kompanije.

Projekt dizajna i naprednog inženjeringa se izvodi u Francuskoj, a proizvodnja će biti u Evropi, dodao je on. Projekat vodi Ampere, odeljenje Renaulta specijalizovano za električna vozila.

Ranije ovog meseca, Renault i Volkswagen okončali su pregovore o zajedničkom razvoju pristupačne električne verzije Twinga.

Francuski proizvođač je rekao da je odluka o izboru kineskog partnera za Twingo doneta nezavisno od ranije odluke u vezi sa Volkswagenom.

Volkswagen je ove nedelje saopštio da će proizvoditi električne automobile po ceni od 20.000 evra u Evropi bez partnera, oslanjajući se na visok stepen lokalizacije na Starom kontinentu.


Generalni direktor kompanije Renault, Luka de Meo, otkrio je planove za električni Twingo krajem prošle godine.

Vozilo će se proizvoditi u Evropi, verovatno u Sloveniji, rekao je de Meo na sastanku akcionara ovog meseca. Aktuelni Twingo se takođe proizvodi u fabrici kompanije Renault u Sloveniji.

Renault

Potez francuskog proizvođača da se udruži sa kineskim partnerom ima za cilj "da nauči" kompaniju kako da brže napreduje u razvoju električnih vozila, kažu upućeni u situaciju.

Proizvođači u Zapadnoj Evropi se sve više oslanjaju na inženjere iz zemalja sa nižim ekonomskim starndardom kako bi smanjili troškove.

Iako inženjering u Kini nije nužno jeftiniji, većina tehnoloških inovacija u električnim vozilima trenutno dolazi odatle, rekao je jedan od insajdera.

Evropski proizvođači automobila su pod pritiskom da ažuriraju svoje električne ponude baš kao što spori ekonomski rast i opadajuće subvencije smanjuju tražnju za električnim vozilima.

U međuvremenu, kineski brendovi se šire u regionu sa jeftinijim modelima. BYD planira da sledeće godine ponudi svoj hečbek Seagull po ceni ispod 20.000 evra.

Stellantis namerava da ponudi električna vozila kineskog brenda Leapmotor u devet evropskih zemalja od septembra.

Takođe će početkom sledeće godine predstaviti jeftiniju verziju svog Citroena e-C3.

Podeli:

7 Komentari

Možda vas zanima

Region

Totalni preokret: Sneg

Hrvatski Državni hidrometeorološki zavod objavio da ovog vikenda sledi oproštaj od paklenog leta i da u tu zemlju stiže ozbiljno zahlađenje.

11:30

6.9.2024.

1 d

Podeli: