Aktuelno 14

31.05.2024.

13:42

Stroža kontrola saobraćaja, najavljene jače kazne: Evo ko je u posebnom fokusu policije VIDEO

Saobraćajna policija pojačava kontrolu jedne od najugroženijih kategorija - pešaka. Juče i danas je, između ostalog, pojačana kontrola u zonama pešačkog prelaza.

Izvor: B92

Izvor: Prva tv

Stroža kontrola saobraćaja, najavljene jače kazne: Evo ko je u posebnom fokusu policije VIDEO

Podeli:

"Otkrivaju se prekršaji poput nepropisnog prolaženja ili nepropuštanja pešaka, a kontroliše se i ponašanje samih pešaka. Policija stalno sprovodi ove aktivnosti, skoro pred svaki vikend je poneka usmerena na ugroženu kategoriju", rekao je za Prvu TV Slaviša Lakićević, načelnik Uprave saobraćajne policije.. 

"Saobraćajna policija napravila i kalendar aktivnosti za ovu godinu, toga se pridržavamo, i nadamo se da ćemo represijom, ali i prevencijom, učiniti bezbednijim učešće u saobraćaju", istakao je.

Kako navodi, broj prekršaja je generalno na nivou kao i prošle godine - oko 180.000 prekoračenja brzine, oko 17.000 vozača pod dejstvom alkohola, oko 55.000 onih bez pojasa, 16.000 vozača je koristilo telefon, a oko 1.300 njih bilo je pod dejstvom psihoaktivnih supstanci.

"Zabeleženo je i 900 prekršaja nasilničke vožnje - ako se ovako nastavi biće više prekšaja nego prošle godine, a u 2023. je bilo oko 1.400.000. To je zabrinjavajuće", rekao je Lakićević.

Ističe da mlađi jesu najskloniji saobraćajnim prekršajima, što govori da i dalje moramo da se radi sa ovom kategorijom, jer ih oko 100 gine u proseku u zadnjih pet godina.

Motocikli su na ulicama čim je lepše vreme, a Lakićević ističe da se dodatno kontrola i motociklista.

"Oni su jedna od najugroženijih kategorija učesnika u saobraćaju. Prošle godine je bilo 40 poginulih, negde oko 1.600 saobraćajnih nezgoda su imali vozači mopeda i motocikala, a oko 670 su oni izazvali", istakao je Lakićević.

"Zabrinjavajuće je da u ovih 40 slučajeva gde su poginuli, trećina njih nije koristila kacigu u trenutku nezgode. To je samo jedna u nizu od kampanja koje smo pokrenuli, gde MUP i AMSS dele besplatno kacige za određenu kategoriju vozača mopeda i motocikala", naveo je.

On je podsetio da se sprema novi Zakon o bezbednosti saobraćaja, gde će verovatno biti strože sankcije, jer, kako kaže, "definitivno ove sankcije ne daju rezultate koje mi želimo".

Podeli:

14 Komentari

Možda vas zanima

Region

Totalni preokret: Sneg

Hrvatski Državni hidrometeorološki zavod objavio da ovog vikenda sledi oproštaj od paklenog leta i da u tu zemlju stiže ozbiljno zahlađenje.

11:30

6.9.2024.

1 d

Podeli: