Aktuelno 50

31.05.2024.

16:00

Evropa neće da vozi "kineze": Umesto miliona – katanac

Kineska kompanija ima poteškoća da pronađe kupce za vozila brenda Ora i Wey na Starom kontinentu

Izvor: B92

Evropa neće da vozi "kineze": Umesto miliona – katanac
Great Wall Motors

Podeli:

Stvari ne izgledaju dobro za kineskog proizvođača automobila Great Wall Motors u Evropi, pošto će kompanija navodno zatvoriti svoje sedište u Minhenu u Nemačkoj, otpuštajući celokupno osoblje, uključujući i menadžerski tim.

GWM modeli će se i dalje prodavati na postojećim evropskim tržištima, ali se ranije planirano širenje na druge zemlje otkazuje.

Great Wall Motors

Odluka o zatvaranju evropskog sedišta najverovatnije je doneta zbog spore prodaje linije brendova Ora i Wey na Starom kontinentu.

Godine 2023. Great Wall je isporučio ukupno 316.018 vozila na prekookeanskim tržištima, ali je samo 6.300 njih završilo u Evropi.

Proizvođač automobila je nedavno pomerio cilj prodaje milion automobila van Kine sa 2025. na 2030. godinu, navodeći kao razlog "izazovne uslove na tržištu".

Great Wall Motors

Kako prenosi nemački Manager Magazin, kancelarije kompanije Great Wall u Minhenu će se zatvoriti krajem avgusta, a svih 100 zaposlenih biće otpušteno.

Isti izvor sugeriše da su zaposleni i partnerske kompanije već obavešteni.

Uprkos lošim vestima, Great Wall je izdao saopštenje o svojoj posvećenosti postojećim evropskim tržištima, istovremeno priznajući potrebu za prilagođavanjem usred nestabilnog tržišta.

U novembru 2023, Great Wall Motors je najavio konsolidaciju brendova Ora i Wey u jednu GWM jedinicu, preimenujući svoje proizvode u skladu sa tim.

Tada je kineski proizvođač automobila planirao proširenje na Španiju, Italiju, Portugal, Belgiju, Luksemburg, Holandiju, Austriju, Švajcarsku, Dansku, Island i Bugarsku za 2024, što je sada otkazano.

Great Wall Motors

Sa druge strane, GWM će poštovati već uspostavljene sporazume o partnerstvu u Nemačkoj, Velikoj Britaniji, Irskoj i Švedskoj.

Zatvaranje evropskih kancelarija znači da će se celokupno upravljanje sada odvijati direktno iz sedišta u Kini.

GWM linija trenutno uključuje modele Ora 03 (prethodno poznat kao Ora FunkyCat), kao i Wey 03 i 05 SUV.

Ostaje da se vidi da li će se evropski debi Ora 07 limuzine u stilu Panamere održati u leto 2024. kao što je prvobitno najavljeno.

Podeli:

50 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: