Aktuelno 12

29.05.2024.

11:45

Pokvarili su vam auto na tehničkom: Kako dokazati i nadoknaditi štetu?

Ispostavilo se da je neispravna elektronika, odnosno da je povezivanje na tehničkom pregledu na putni računar dovelo do izvesnih kvarova.

Izvor: N1

Pokvarili su vam auto na tehničkom: Kako dokazati i nadoknaditi štetu?
Shutterstock/KrimKate

Podeli:

Nikola Komatina iz Beograda odvezao je ispravan auto na tehnički pregled, a preuzeo ga je u jedva upravljivom stanju.

U ovlašćenom servisu, gde su vozilo popravljali, su mu rekli da nije jedini kojem se to desilo i da ovakve situacije nisu specifične za neki određeni model automobila, piše N1.

Iz Udruženja za zaštitu potrošača Efektiva kažu da je ovakvu štetu lako dokazati i naplatiti jer se svaki tehnički pregled snima.

Komatina za N1 kaže da je pre tehničkog pregleda auto prošao redovan servis, na kojem je pregledan i nisu uočeni bilo kakvi nedostaci, što piše i u servisnoj knjižici.

Potom je vozilo odvezao na zakazani tehnički pregled. Posle sat i po vremena pozvali su ga da preuzme auto i rekli da je prošao tehnički.

Međutim, napomenuli su da su se pojavile neke indikacije na instrument tabli, da postoje neke greške i ako se to nastavi da odveze aumobil u servis.

"Da skinu klemu sa akumulatora", citira naš sagovornik ono što su mu kazali posle pregleda.

"Preuzeo sam vozilo. Kako sam ušao video sam ne samo da je bilo raznih indikacija, brzinomer nije radio i bila je neispravna indikacija za pneumatike. Volan je bio skroz čvrst, gotovo neupravljiv", priseća se Komatina kako je izgledala prošla sreda.

Nije ni prvi ni jedini kome se to desilo

Auto u takvom stanju odvozi u servis, zabrinut za svoju bezbednost i bezbednost drugih u saobraćaju.

Kako kaže, ovlašćeni serviseri su odmah znali o čemu se radi, pošto nije problem s kojim su se prvi put sreli.

"Ispostavilo se da je neispravna elektronika, odnosno da je povezivanje u tehničkom pregledu na putni računar dovelo do izvesnih kvarova. Navodno su mu izbrisali i neku memoriju", kaže Komatina, ističući da tehnički pregled nije stručno odrađen.

U servisu su mu otklonili kvar, a pošto je automobil i dalje u garanciji – popravku nije morao da plati.

Napominje da mu je elektroničar u servisu rekao da je lako moglo da se desi da mu pri tehničkom pregledu "sprže" putni kompjuter, što spada u fizička oštećenja i što garancija na pokriva.

U tom slučaju, vlasnik vozila bi morao da snosi troškove popravke.

Sagovornik N1 kaže da su mu u servisu rekli da se ovakvi kvarovi dešavaju i na drugim modelima i automobilima drugih proizvođača, a da nastaju pri povezivanju na putni računar i neadekvatnom upravljanju njime.

Kako nadoknaditi štetu?

Udruženje za zaštitu potrošača Efektiva poručuje da uslugu tehničkog servisa pruža ovlašćeno pravno lice i da se na nju primenjuje Zakon o zaštiti potrošača.

"Ako tokom pružanja usluge pružalac načini štetu, dužan je da istu otkloni ili nadoknadi. Ako to ne učini potrošač ima mogućnost da pokrene parnicu u kojoj bi se šteta lako dokazala s obzirom da se svaki pregled vozila snima. To je verovatno jedna od oblasti u kojoj se dokazivanje štete najlakše obavlja", poručili su iz Efektive.

Podeli:

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Vojska je raspoređena: Novi rat počinje?

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da je pojačano obezbeđenje državne granice, a određene trupe stavljene su u stanje visoke pripravnosti zbog intenziviranja ukrajinske vojske u pograničnim oblastima.

20:48

2.7.2024.

1 d

Podeli: