Aktuelno 15

09.05.2024.

16:58

Nemačka protiv kaznenih EU carina za kineske električne automobile

Ne želimo da zatvaramo tržište, želimo da se takmičimo.

Izvor: Index.hr

Nemačka protiv kaznenih EU carina za kineske električne automobile
BYD

Podeli:

Nemačka želi jednaku konkurenciju, a ne trgovinski rat, rekao je ministar saobraćaja Folker Vising u vezi sa istragom Evropske komisije o uvozu električnih automobila iz Kine, što bi moglo rezultirati kaznenim carinama.

"Ne želimo da zatvaramo tržište, želimo da se takmičimo", rekao je ministar u intervjuu za Štutgarter cajtung i Štutgarter nahrihten objavljenom u sredu.

Nemačka vlada mora da obezbedi okruženje koje će omogućiti kompanijama da nastave da stvaraju dodatnu vrednost u svojoj matičnoj zemlji i da brane svoju poziciju u međunarodnoj trgovini, objasnio je Vising.

"Zato želimo međunarodnu trgovinu u ravnopravnom i standardizovanom konkurentskom okruženju, a ne trgovinski rat kroz kaznene carine", dodao je ministar.

Prema njegovim rečima, to je izuzetno važno za zemlju kao što je Nemačka, koja se u velikoj meri oslanja na globalnu trgovinu.

"Mi proizvodimo za ceo svet i želimo to da radimo i ubuduće. Kada je u pitanju kvalitet naših proizvoda, naša međunarodna pozicija je odlična", rekao je on.

Evropska komisija je prošle jeseni otvorila istragu kako bi utvrdila da li kineski izvoznici električnih automobila imaju koristi od državnih subvencija.

Prema EK, kineska vozila su obično oko 20 odsto jeftinija od onih proizvedenih u EU. Istraga bi mogla rezultirati uvođenjem kaznenih carina.

Podeli:

15 Komentari

Možda vas zanima

Region

Totalni preokret: Sneg

Hrvatski Državni hidrometeorološki zavod objavio da ovog vikenda sledi oproštaj od paklenog leta i da u tu zemlju stiže ozbiljno zahlađenje.

11:30

6.9.2024.

1 d

Podeli: