Aktuelno 17

08.04.2024.

8:00

Šef Stellantisa: Moramo da prepolovimo masu baterija za automobile

Automobilska industrija moraće da smanji masu baterija električnih automobila za 50% u sledećih deset godina kako bi elektrifikacija imala ekološki značaj, izjavio je šef Stellantisa Karlos Tavareš.

Izvor: Jutarnji list

Šef Stellantisa: Moramo da prepolovimo masu baterija za automobile
Profimedia

Podeli:

On je, govoreći na jednom forumu, rekao da je za izradu baterije za EV sa "pristojnim dometom" od 400 kilometara danas potrebno u proseku oko 500 kilograma dodatnih sirovina u poređenju sa tradicionalnim automobilom.

"Mislim da to nema smisla sa stajališta zaštite okoline", oštar je bio je Tavareš, dodajući da automobilska industrija, temeljena na novoj nauci, mora da postigne "proboj" u pogledu gustine energije u baterijama.

"Mislim da ćemo tokom sledeće decenije moći da smanjimo težinu baterije za 50%, čime ćemo za toliko smanjiti i upotrebu dodatnih sirovina u poređenju sa konvencionalnim vozilom", rekao je Tavareš.

Dodao je da bi to takođe pomoglo u rešavanju problema nedostatka litijuma, ključnog elementa u većini današnjih baterija.

Pored ovoga, Tavareš je naveo i da "ne vidi vodonik kao održivu alternativnu tehnologiju za sadašnju masovnu mobilnost zbog veoma visokih troškova proizvodnje". 

"Bojim se da će cenovna pristupačnost za sada biti glavna prepreka. U bliskoj budućnosti, to će možda biti rešenje za flote velikih korporacija, ali sigurno ne za obične građane", rekao je Tavareš.

Podeli:

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: