Aktuelno 0

09.04.2024.

8:15

Pare nisu problem, ali za dve godine izgrađeno samo sedam stanica za EV punjače

Prošlo je više od dve godine otkako je administracija Džoa Bajdena rekla da će obezbediti 7,5 milijardi dolara za uspostavljanje EV punjača širom SAD.

Izvor: B92

Pare nisu problem, ali za dve godine izgrađeno samo sedam stanica za EV punjače
Shutterstock/Arturs Laucis photography

Podeli:

Bela kuća se nada da će na kraju SAD imati 500.000 punjača, ali od marta 2024, samo sedam stanica za punjenje električnih vozila izgrađeno je pomoću ovih sredstava.

Od investicija pet milijardi dolara je dodeljeno pojedinačnim državama koje će graditi punjače duž glavnih auto-puteva. Da bi aktivirale fondove, države moraju da podnesu planove administraciji, a zatim prave tendere. Ovaj dugotrajan proces učinio je postavljanje stanica tako sporim.

Sedam do sada izgrađenih stanica nalaze se na Havajima, zatim u Njujorku, Ohaju i Pensilvaniji, i na njima se može puniti 38 vozila. 

Ostale stanice su trenutno u izgradnji u četiri druge države, a list Vašington post navodi da je još dvanaest država takođe krenulo u izgradnju. 

Analitičari iz "Atlas Public Policy" kažu da su investicije administracije dovoljne da se izgradi do 5.000 stanica, ili oko 20.000 punjača. 

Strogi standardi postavljeni su za punjače koji se finansiraju iz javnih fondova, što je takođe odložilo njihovo uvođenje. 

Iz Bele kuće rekli su da ovi punjači moraju da rade 97% vremena, svaki mora da obezbedi 150 kW snage. a ne smeju da budu udaljeni više od 1,6 kilometara od međudržavnog puta.

Portparol Bele kuće kaže da administracija i dalje veruje da SAD mogu imati 500.000 punjača do 2026, ali neki republikanci iz Predstavničkog doma sumnjičavi su prema ovim tvrdnjama.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: