Automobili

Sreda, 11.05.2016.

09:54

Od Kadetta A do Astre K: 10 generacija Opel karavana

Sve je započelo sa Kadettom A, 1963. godine. Opel je tada predstavio svoj prvi kompaktni karavan.

Izvor: B92

Od Kadetta A do Astre K: 10 generacija Opel karavana

Od tog dana pa do danas, automobil sa karakeristikama vana (car-a-van engl.), postao je neizostavni član svake nove generacije Kadetta i Astre. Astra H (2004-2010), bila je poslednji Opelov model koji je nosio naziv "Caravan".

U međuvremenu, karavani su završili svoju transformaciju iz neke vrste radnih vozila u praktične, komforne putničke automobile.

Opel Kadett A (1963-1965): Prvi CarAvan

Kadett Caravan doneo je revoluciju u klasi kompaktnih automobila 1963. godine. Veliki prtljažnik i obilje prostora za šest osoba, zahvaljujući trećem redu sedišta, uz novi, živahan motor i niske troškove održavanja, bili su recept za uspeh ovog modela. Opel je proizveo gotovo 650.000 jedinica do 1965.

Konture su bile poslovne i moderne. Bočna linija je bila niska, dok su panoramski prozori obezbeđivali dobru preglednost. Dekorativna traka se pružala duž bokova vozila, naglašavajući izduženu formu, a prednja krila su se sužavala ulivajući se u farove.

Prostranost enterijera je impresionirala vlasnike konvencionalnih malih automobila. Prtljažnik je bio istinski tovarni prostor, a inovacija za to doba bila je izmeštanje poklopca rezervoara na spoljašnjost automobila.

"Nikada nećete osećati miris benzina u prtljažniku", glasio je Opelov marketinški slogan.

Sa modernim, tečnošću hlađenim agregatom smeštenim napred, Kadett je imao još jednu značajnu dizajnersku prednost u odnosu na konkurente, a četvorocilindarska jedinica od 993 cm³ je isporučivala 40 živahnih "konja".

Opel Kadett B Caravan (1965-1973): Uspešna izvozna priča

Već 1965. godine nova serija je zamenila prvi model. Ova verzija je bila dugačka više od četiri metra i značajno veća od prethodne.

Karavan, sa svojim 1,57 metara dugim utovarnim prostorom, bio je od starta prodaje dostupan sa izborom od 2, odnosno 4 vrata. Nije samo dužina povećana, već i snaga. Opelovi inženjeri su povećali prečnik cilindara za 3 milimetra a osnovni motor od 1.078 cm³ raspolagao je sa 45 ks. Takođe, dostupan je bio i 1.1 litarski agregat sa 55 ks.

Kadett je ubrzo postigao veliki uspeh, sa preko 2,6 miliona jedinica proizvedenih od septembra 1965. do jula 1973. Uspeh nije bio ograničen samo na matičnu zemlju. Godine 1966. izvozna kvota je dostigla 50 odsto izrađenih jedinica, koje su stizale do kupaca u 120 zemalja sveta.

Opel Kadett C (1973-1979): Masovnost

Nova Kadett familija imala je mnoga lica - u ponudi je bio porodični automobil, zatim karavan sa praktičnim zadnjim vratima i sportski kupe (GT/E). Karavan je najpre došao kao model sa 2 vrata, a zatim i sa 4, 1976. godine. Ukupno ih proizvedeno 1,7 miliona između 1973. i 1979.

Kadett C, sa pogonom na zadnje točkove, debitovao je avgusta 1973, sa karoserijom čiji su dizajn karakterisale čiste površine i novom prednjom osovinom sa dvostrukim viljuškastim ogibljenjem. Najpopularniji motor je bio 1.2 litarski četvorocilindraš sa 60 ks i 88 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Karakteristični elementi dizajna su uključivali ravnu masku hladnjaka i haubu motora sa krestom koja je bila zaštitni znak brenda.

Opel Kadett D Caravan (1979-1984): Temeljne modifikacije

Četvrta generacija posleratnog Kadetta označila je novu eru kada je reč o Opelovoj kompaktnoj klasi. Na međunarodnim sajmu automobila u Frankfurtu 1979, Opel je prvi put debitovao sa modelom sa prednjim pogonom i poprečno postavljenim četvorocilindarskim motorom - Kadettom D modernog izgleda.

Novajlija dug 4,20 metara, bio je tek neznatno duži od prethodnika, ali je nudio značajno više prostora u odnosu na većinu rivala. Međutim, nisu samo pogonska postavka i šasija sa torzionom osovinom pozadi srušile tradiciju: Kadettu je podaren novi 1.3 litarski OHC motor sa 60 ili 75 ks.

Pored prostranog karavana sa 1.425 litara maksimalnog korisnog prostora, Opel je u ponudu uvrstio i "fastbek" verzije a tu je bio i prilično luksuzni Caravan "Voyage Berlina".

U ostale tehničke modifikacije su se ubrajale kruća i niža šasija, novi amortizeri i samoventilirajući kočioni diskovi napred. Od 1979. do 1984. ukupno je proizvedeno 2.100.000 Kadetta D.

Opel Kadett E Caravan (1984-1991): Direktno iz vazdušnog tunela

Drugi Kadett sa prednjim pogonom izrađivao se od 1984. do 1991. Ovaj model osvojio je titulu "Automobila godine" u Evropi, a prodao se ukupno u 3.779.289 primeraka i bio je najbolje prodavani Opel do tada.

Sa koeficijentom otpora vazduha od 0,39, prethodni Kadett D već je bio najbolji u svojoj klasi, ali njegov rezultat je bio zasenjen dostignućem naslednika. Nakon 1.200 časova finog podešavanja u vazdušnom tunelu, verzija sa 5 vrata postigla je tada senzacionalnu vrednost od 0,32 (Caravan 0,35).

Od aprila 1989, svi Kadetti sa benzinskim motorima u Nemačkoj su se prodavali sa katalizatorima.

Opel Astra F Caravan (1991-1997): Ponovno rođenje - Kadett postaje Astra

Nekih 4,13 miliona Astri F je proizvedeno između 1991. i 1997, što je ovaj model učinilo najbolje prodavanim Opelom ikada. Tokom razvoja, fokus je bio na kombinaciji modernog dizajna i više prostora, kao i poboljšanom komforu i naglasku na zaštiti životne sredine.

Naslednik Kadetta je nazvan po britanskom sestrinskom modelu (četvrta generacija Kadetta je u Velikoj Britaniji prodavala se kao Vauxhall Astra od 1980). Caravan je bio popularna opcija od samog početka a kupci su se najčešće odlučivali za bogato opremljeni Caravan Club sa 115 ks.

Opel je pokrenuo i bezbednosnu ofanzivu tako da su sve Astre u ponudi imale aktivan sistem zatezača sigurnosnih pojaseva na prednjim sedištima, vertikalno podešavanje pojaseva i sedišta, kao i bočnu zaštitu, uključujući dvostruke čelične cevi za ojačavanje vrata. Po prvi put, svi motori su bili opremljeni katalizatorima.

Opel Astra G Caravan (1998-2004): Ulazak u novi milenijum

U proleće 1998, nova Astra je od starta bila u ponudi u formi hečbeka sa 3 i 5 vrata, kao i karavanskoj verziji. Novi model je imao u potpunosti pocinkovanu karoseriju, što je igralo glavnu ulogu u zadržavanju visoke vrednosti kao polovnjaka.

Međuosovinsko rastojanje je bilo oko jedanaest centimetara duže, obezbeđujući više unutrašnjeg prostora, posebno u visini kolena na zadnjoj klupi.

Moćna Astra OPC Caravan, na put je stupila 2002, a skromni porodični karavan iznenadio je mnoge kada bi projurio "autobanom" brzinom od 240 km/h.

Opel Astra H Caravan (2004-2010): Adaptivna prednja svetla i ogibljenje

Sa 12 motora u rasponu snage od 90 do 240 ks i sedam karoserijskih varijanti, Astra H je ostvarila izuzetnu prodaju od 2,7 miliona jedinica. Kada je lansirana, marta 2004, treća generacija Opel Astre mogla je da se pohvali progresivnim dizajnom, visokom voznom dinamikom i obiljem tehičkih inovacija, u isto vreme pobeđujući na brojnim uporednim testovima specijalizovanih automobilskih izdanja.

Vrhunske Astrine karakteristike, što se tehnologije tiče, uključivale su i adaptivni IDSPlus sistem šasije sa kontinuiranom elektronskom kontrolom amortizera (CDC), nešto što je do tada moglo da se pronađe samo u klasama luksuznih i ekskluzivnih sportskih modela automobila, kao i sistem adaptivnih prednjih farova (AFL) sa dinamičkim svetlom za osvetljavanje krivina.

Astru je takođe krasio i viši nivo bezbednosnih atributa pa je EuroNCAP nagradio ovaj automobil najvišom ocenom od pet zvezdica za bezbednost. Osim toga, sa 2,70 metara dugim međuosovinskim rastojanjem, Caravan je putnicima nudio izdašan prostor.

Opel Astra J Sports Tourer (2010-2015): Prvi Sports Tourer

Novi dinamični karavan lansiran je godinu dana nakon hečbeka, i po prvi put je poneo naziv Sports Tourer. Inteligentni Flex-Fold sistem omogućava do 1.550 litara korisnog prostora, a prednja kamera prepoznaje saobraćajne znake i informiše vozača o ograničenjima brzine i zabrani preticanja. Ona takođe upozorava vozače ukoliko postoji opasnost od neželjenog izlaska iz vozne trake.

Sa AFL+ sistemom prednjih farova, ova Astra može da "vidi" iza ugla, i ukoliko je potrebno isključi, odnosno ponovo aktivira duga svetla. Vozači Astre takođe su profitirali zahvaljujući novim sedištima, razvijenim po poslednjim dostignućima u oblasti bezbednosne ergonomije, koja su nagrađena sertifikatom nezavisne organizacije medicinskih stručnjaka za kičmeni stub, AGR (Kampanja za zdravija leđa).

Opel Astra K Sports Tourer (2016- ): Jubilarna, deseta generacija

Do 190 kilograma lakša, sa značajno više prostora u unutrašnjosti uprkos gotovo identičnim dimenzijama spoljašnjosti, efikasnija zahvaljujući upotrebi nove generacije motora – nova Opel Astra Sports Tourer predstavlja novi napredak na tehnološkom planu. Svetsku premijeru imala je na salonu automobila u Frankfurtu, septembra 2015. a karavan je u Opelove prodajne salone širom Evrope ušao u aprilu 2016.

Više od pola veka nakon Kadetta A, 1.0 litarski motor se vraća na scenu ispod haube Opelovog kompaktnog modela. Gotovo dvostruko snažniji od nekadašnjeg, novi trocilindraš isporučuje 77 kW/105 ks zahvaljujući tehnologijama turbo punjenja i direktnog ubrizgavanja goriva. Ovaj motor takođe čini novu Astru jednim od najčistijih i najekonomičnijih modela na tržištu u C segmentu, pogonjenih benzinskim motorima (prosečna potrošnja goriva je 4,3-4,5 l/100 km, a CO2 emisija iznosi 103-100 g/km).
Novi Sports Tourer se takođe ističe svetlosnom tehnologijom koja je pobrala brojna priznanja. Prvi je model sa adaptivnim, kompletnim IntelliLUX LED matrix osvetljenjem u C segmentu, do sada rezervisanim za luksuzne i premijum modele iz viših klasa.

Nova generacija sistema vozačke asistencije takođe uključuje sistem za prepoznavanje saobraćajnih znakova (Traffic Sign Assist), asistenciju za održavanje automobila u voznoj traci sa upozorenjem na neželjeni izlazak iz nje (Lane Keep Assist with Lane Departure Warning), kao i indikaciju održavanja razdaljine (Following Distance Indication) sa upozorenjem na opasnost od čeonog sudara (Forward Collision Alert) i kočenjem u slučaju neminovnog sudara (Collision Imminent Braking).
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Region

Stiže velika promena u bankama

S poslednjim danom juna ističe rok od godinu dana tokom kojeg su banke u Hrvatskoj sa svojim klijentima koji imaju prećutno prekoračenje na računima trebalo da ugovore novo, dopušteno prekoračenje u istom iznosu.

14:10

30.6.2024.

1 d

Podeli: