U Britaniji živela u siromaštvu, pa se dobro udala - Skandal koji je obeležio bosansku preduzetnicu

Uspešna bosanskohercegovačka preduzetnica Sanela Dijana Dženkins viđena je na snimanju sa glumačkom postavom "Prave domaćice sa Beverli Hilsa" prvi put ovog vikenda u Aspenu, a njeni kontakti sa svetski poznatim ličnostima se nisu uvek završavali slavno.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 03.02.2022.

16:07

U Britaniji živela u siromaštvu, pa se dobro udala - Skandal koji je obeležio bosansku preduzetnicu
Foto: Profimedia

Najskoriji skandal koji je obeležio Sanelu, bio je pravni obračun sa Amandom Stejvli, bivšom devojkom princa Endrua. Njihovi putevi su se ukrstili na sudu u junu 2020. godine zahvaljujući ugovoru vrednom više milijardi funti koji je na vrhuncu finansijske krize 2008. spasio Barklis od kolapsa.

Za posrednika u tom poslu radili su izvršni direktor banke Roger "Big Dog“ Dženkins, čovek koji je uzeo 65 miliona funti za dvogodišnji rad, i finansijerka Mejfera gospođica Stejvli.

Ali ono što se tada pojavilo na Višem sudu su izuzetno toksična dešavanja iza kulisa - delimično podstaknuta ljubomorom na to ko je bio odgovoran za obezbeđenje tolikog novca za biznis, supruga Dženkinsa ili Amanda Stejvli.

Mejlovi su otkrili da je bankar bio besan što Saneli Dženkins, glamuroznoj bivšoj manekenki koja je postala filantrop, nije data zasluga koju zaslužuje jer je dovela bliskoistočne investitore zbog pomoći od milijardu funti.

Tvrdio je da je Amanda Stejvli, hvaljena zbog svoje poslovne sposobnosti, dok su njegovu sada već bivšu suprugu Sanelu tretirali kao "devojku isključivo za zabavu“.

"Moja porodica se raspala... ona je radila na izgradnji mog brenda sa svim ovim teškim napadačima i... kada se računa, ništa! Devojka za zabavu... Sada izgleda kao Paris Hilton. Ima dve fakultetske diplome! Tada Amanda dobija svu pažnju. To me je uništilo", napisao je u mejlu.

Gospodin Dženkins, koji je na krivičnim sudovima oslobođen krivice u vezi sa prikupljanjem sredstava, verovao je da njegova žena Sanela treba da dobije zasluge za spas banke jer je pomogla da se dobije investicija od 4 milijarde funti od Katara.

Gospodin Dženkins je bio prijatelj sa katarskim premijerom, šeikom Hamadom, zahvaljujući upoznavanju njegove supruge Bosanke, prema sudskim dokumentima.

U međuvremenu, gospođica Stejvli je imala bliske veze sa članom kraljevske porodice Abu Dabija, koja je takođe uložila milijarde.

Zasluge Amande Stejvli su više priznate nego Saneline, pa je Dženkins bio stvarno besan. Sudski spor se bez obzira na pritužbe bivšeg muža, odvijao u korist tvrdnji gospođice Stejvli da je ona bila fundamentalna za dogovor.

"Moj pristup Barklisu nije postavila žena gospodina Dženkinsa ili šeik Hamad", tvrdila je.

Međutim, spor se ipak naprasno završio u korist Sanele Dijane Dženkins, pa je Amanda Stejvli izgubila čak 600 miliona funti.

Ko je zapravo Sanela Dijana Dženkins?

Rođena kao Sanela Dijana Ćatić u porodici bosanskih Muslimana, Dajana Dženkins je odrasla u malom stanu u Sarajevu, ćerka penzionisanog ekonomiste.

Kada je izbio rat 1992. godine, pobegla je iz Sarajeva u Hrvatsku. Kako je sledeće godine stigla u Britaniju, ostaje misterija, ali kada je stigla, došla je sa jedva penijem na svoje ime - tako siromašna da je bilo dana kada je navodno jela samo malu Toblerone čokoladicu.

"Jedva sam govorila jezik“, rekla je.

"Šetala sam ulicama Londona tražeći nešto za jelo ili bilo kakav posao.“

Radila je kao čistačica, konobarica i bebisiterka, štedeći svoj novac da bi studirala poslovne računarske sisteme na Univerzitetu Siti, a otišla je sa diplomom, koju je stekla 2000. godine.

Pored novog života, dala je sebi novo ime — Dajana.

Bila je, priznaje, žestoko ambiciozna, priznajući da je kao dete bila inspirisana televizijskom serijom "Dinastija" i da je želela da živi život "maksimalno“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: